PRESUMPTA TRAMA DE CORRUPCIÓ A CATALUNYA

Oriol Pujol: "He assenyalat les falsedats que se m'atribueixen"

"Vull començar a invertir el relat que s'ha articulat l'últim any i que m'assenyalava a mi", assegura el dirigent de CDC després de més de 10 hores de declaració

El diputat de CiU ha rebut xiulets i esbroncades a l’arribar a la seu del TSJC. / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / R. JULVE / Barcelona

"Jo no formo part de cap trama corrupta ni la coordino. Celebro que aquesta és la primera vegada que puc donar la meva versió. Vull començar a invertir el relat que s'ha articulat l'últim any i que m'assenyalava a mi". Després demés de 10 horesde declaració alTribunal Superior de Justícia de Catalunya(TSJC) com a imputat pel 'cas ITV',  l'exsecretari general deConvergència Democràtica de Catalunya(CDC),Oriol Pujol, ha assegurat als mitjans de comunicació que ha traslladat al jutgeEnric Angladael seu "disgust" sobre com es referien a ell altres imputats (en referència al malnom 'Zumosol') i li ha assenyalat "les falsedats" que, segons la seva opinió, se li atribueixen.

En una breu compareixença davant la premsa,Pujolno ha volgut entrar al detall en la seva declaració, però sí que ha celebrat que s'ha quedat "amb bon regust" després de respondre a les preguntes del magistrat, del fiscal i dels advocats, davant dels quals ha destacat que la sevaintermediacióen elsector de les ITVva ser únicament per impulsar un model polític, el de Convergència, "d'acord amb criteris tècnics". A més, ha subratllat que els vincles que s'atribueixen a la seva dona,Anna Vidal, amb la suposada trama corrupta, responen a "interpretacions falses i errònies" ja que ella "no era cobeneficiària" d'aquesta xarxa.

Davant el jutge, Pujol ha assegurat que va intervenir, des del punt de vista polític, en el repartiment de lesadjudicacionsde noves estacions d'inspecció tècnica de vehicles perquè era un tema "d'interès general, públic i de país", segons han informat fonts judicials. El polític nacionalista ha reconegut, a més, que aquest assumpte era conflictiu i ha manifestat que ell va intentar posar el seu gra de sorra perpacificar el sector.

Explicacions sobre converses gravades

En les primeres hores de declaració com a imputat, Oriol Pujol s'ha desvinculat de la trama d'adjudicacions il·legals d'estacions d'ITV i ha assegurat que no té res a veure amb l'empresaUPPRIME, societat que va ser creada per amics seus, segons els investigadors, per participar en el concurs de les ITV. Durant l'interrogatori, ha donat explicacions també sobre algunes converses entre ell i el seu amic i empresariSergi Alsinaque van ser gravades per la policia. Segons fonts jurídiques, el polític imputat ha pogut argumentar de manera coherent cadascuna de les seves paraules que apareixen en les gravacions.

En la primera hora i mitja, l'exsecretari general deCDCha hagut de raonar al jutge quina relació té amb la resta d'imputats en aquest procés i quines responsabilitats polítiques ha ostentat els últims anys. El fill de l'expresident de la GeneralitatJordi Pujol també ha contestat a altres preguntes de tipus genèric que li han formulat tant el magistrat com el fiscal anticorrupcióFernando Maldonadoi els advocats dels altres presumptes implicats en la suposada trama d'adjudicació irregular d'estacions d'inspecció tècnica de vehicles.

El magistrat ha optat per gravar únicament el so de la intervenció d'Oriol Pujol, que ha començat a les 10.30 hores. Per tant, no es podran veure imatges de l'exsecretari general dels nacionalistes declarant davant la justícia, com passa en altres casos.

Pujol ha arribat als jutjats a les 9.45 hores del matí, acompanyat pel portaveu parlamentari de CiU,Jordi Turull; el secretari d'organització de CDC,Josep Rull, i el vicesecretari de coordinació institucional,Joan Corominas, dirigents en què Pujol, després de ser imputat, va delegar els seus càrrecs tant en el partit com a la Cambra catalana. A la porta, una vintena de funcionaris de justícia han exhibit una pancarta en què es podia llegir 'Retallar en justícia és noCIU. Prou corrupció'. A més, han cridat les consignes "xoriço", "menys xoriços i més pa" i "Oriol Pujol, passa la ITV". Una vegada Pujol ha entrat a la sala per declarar davant del jutge Enric Anglada, Rull, Turull i Corominas han abandonat l'edifici.

El suposat cap

El març del 2012 van ser detinguts per participació en la trama el convergentJosep Tous, el subdirector de Seguretat IndustrialIsidre Masallesi els empresarisRicard Puignou,Sergi PastoriSergi Alsina, aquest últim amic íntim d'Oriol Pujol. Les converses entre ells i altres persones han posat en dificultats el diputat.

Notícies relacionades

La fiscalia considera que Pujol "és el coordinador de tota la trama, de manera que dóna instruccions sobre els passos a seguir, és periòdicament consultat i, sobretot, és l'instrument polític necessari per a la consecució dels fins proposats". L'escrit remès per la jutge al TSJC perquè l'alt tribunal es fes càrrec del procés incideix que el diputat "coordina, dirigeix i empara" el grup per, suposadament, "constituir una societat, UPPRIME, de la qual seria soci, que rebria una estació de la ITV i així lucrar-se personalment". Al seu parer, Pujol va utilitzar "el seu càrrec com a secretari general" de CDC i "essencialment la seva condició de president del grup polític" de CiU al Parlament.

'Zumosol', l'àlies

És molt probable que el dirigent nacionalista hagi hagut de rebatre en la seva declaració les tesis del fiscal sobre l'ús de la seva influència per elegir Tous com a mediador de la Generalitat en el conflicte de les ITV o per aconseguir el nomenament de Masalles com a subdirector de Seguretat Industrial. A més, el fill de l'expresident de la Generalitat haurà hagut de contestar probablement si té coneixement que persones del seu entorn es refereixen a ell amb el sobrenom de'Zumosol'. Aquest àlies apareix en múltiples converses gravades durant la investigació judicial que es va iniciar el 2011 per l'intent de manipular l'adjudicació d'estacions d'ITV.