Estrasburg revisarà la sentència que va condemnar Espanya per la 'doctrina Parot'

El Tribunal Europeu de Drets Humans accepta el recurs contra la decisió que dictava la posada en llibertat de l'etarra Inés del Río

1
Es llegeix en minuts

ElTribunal Europeu de Drets Humans revisarà la sentència que va condemnar Espanya el 10 de juliol per aplicar la 'doctrina Parot' a la membre d'ETA Inés del Río Pradasentènciava condemnar Espanya'doctrina Parot'ETA Inés del Río, segons ha informat aquest dimarts la instància judicial. La Gran Sala de 17 jutges del tribunal haurà de fer pública una nova sentència, concordant o no amb la ja emesa, segons va decidir aquest dilluns a la nit un col·legi de cinc jutges.

Espanyava recórrerla sentència condemnatòria i ara el Tribunal europeu accepta aquest recurs perquè la Gran Sala pugui reexaminar la sentència i n'emeti una de nova. En la seva sentència, el Tribunal Europeu de Drets Humans va mantenir que la citada doctrina "buida de contingut lesreduccionsdepenaper treball a les persones condemnades sota l'antic codi penal del 1973" i va sol·licitar la posada en llibertat de Del Río "com més aviat millor".

A més, va condemnar a Espanya aindemnitzar la demandant, que compleix condemna en una presó murciana, amb30.000 euros pelsdanys morals causats i 1.500 per despeses judicials.

Excarceració per al 2017

Del Río (Tafalla, 1958) va ser condemnada a més de 3.000 anys de presó, dels quals 2.232 van correspondre a l'ajuda que va prestar alcomando Madrid per perpetrar l'atemptat de la plaça madrilenya de la República Dominicana, en què van morir 14 membres de la Guàrdia Civil. L'Audiència Nacional va aplicar a Del Río la 'doctrina Parot' el 2 de juliol del 2008, un mes i mig abans de la seva posada en llibertat, després de 20 anys a la presó, i va fixar la seva excarceració per al 27 de juliol del 2017.

Notícies relacionades

La 'doctrina Parot' es basa en la sentència delTribunal Suprem197/06, del 28 de febrer del 2006, que afirma que "l'execució de la totalitat de la condemna [...] començarà amb les penes més greus" i que els beneficis s'aplicaran per a cada una de les penes. D'aquesta manera, una vegada complerta la pena més greu, s'ha de complir la següent i així successivament, fins al límit legal.

Si es compleix el procediment habitual, la Gran Sala celebrarà en els pròxims mesos una vista per escoltar els arguments de les parts i després iniciarà les deliberacions per dictar la nova sentència, que podria afectar 20 presos d'ETA, que van presentar fa una setmana davant el Tribunal europea 20 demandes contra la 'doctrina Parot'.