Maragall es nega a renunciar al seu escó i desafia el PSC

En una carta, l'exconseller deixa clar que no abandonarà el Parlament ni el partit

El diputat justifica que el seu suport al pacte fiscal és compatible amb el programa electoral

Ernest Maragall, durant un recés d’una sessió del Parlament, l’octubre del 2011.

Ernest Maragall, durant un recés d’una sessió del Parlament, l’octubre del 2011. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

Ernest Maragall no ha trigat ni 24 hores a respondre a la carta en què el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, el convidava a tornar la seva acta de diputat per la seva indisciplina en la votació del pacte fiscal. En una altra missiva, l'exconseller deixa clar que no té "cap intenció" de renunciar al seu escó i adverteix que pensa exercir "tots els drets" que li corresponen per defensar la seva posició al grup parlamentari socialista. "És obvi que no puc, ni remotament, acceptar ni acollir aquest amable suggeriment", assegura.

Aquesta previsible resposta de Maragall aboca la direcció del partit a decidir quina sanció imposa al seu diputat, que va recolzar la proposta de pacte fiscal del Govern en contra de la consigna d'abstenció decidida pel grup parlamentari. La cúpula del partit no descarta, fins i tot, expulsar-lo del grup, cosa que convertiria l'exconseller en diputat no adscrit dins del Grup Mixt. Internament, aquesta decisió té el risc d'engrandir la bretxa entre la direcció que comanda Pere Navarro i el sector catalanista, del qual Maragall és el vers més desaparellat.

Notícies relacionades

En la seva carta, Maragall refuta els argument de Fernández, que el va acusar d'haver desobeït el criteri aprovat per tots els òrgans del partit (executiva, grup parlamentari i consell nacional) i pel programa electoral amb què el PSC va concórrer a les autonòmiques del 2010. "La posició que es va aprovar en el nostre congrés és igualment distant tant de la meva posició com la de finalment adoptada i votada pel grup parlamentari", afirma l'exconseller, que també defensa que la resolució avalada pel consell nacional dies abans de la votació era tan "oberta" que podia ser compatible amb qualsevol de les dues posicions.

Així mateix, el diputat socialista carrega durament contra Fernández per apel·lar en la seva carta a la "coherència personal, dignitat política i ètica democràtica" per justificar l'exigència de retornar l'escó. "Són acusacions massa greus per passar-les per alt", sosté Maragall, que mostra la seva disposició al secretari d'organització a mantenir una reunió per "contrastar les respectives opinions". "Quan vulguis i on vulguis", postil·la l'exconseller.