MIRADOR

Les retallades es paguen

2
Es llegeix en minuts
Carles Pastor
Carles Pastor

Periodista

ver +

A l'octubre, els catalans suspenien el Govern d'Artur Mas(4,96 sobre 10), segons un sondeig conegut ara. És la primera vegada que un Consell Executiu de la Generalitat mereix una nota inferior a 5 des que, el 2007, el Centre d'Estudis d'Opinió va iniciar aquesta mena d'estudis. No obstant, dies després, l'electorat català va atorgar a CiU, per primera vegada, una victòria en vots i escons en les eleccions legislatives espanyoles del 20 de novembre. Una aparent contradicció que mereix moltes reflexions. Vet aquí algunes.

En primer lloc, demostra com està de malament l'alternativa, el PSC, incapaç de capitalitzar el descontentament. Els electors d'aquell partit, enfadats, no sense raó, amb la gestió del tripartit i del Govern deJosé Luis Rodríguez Zapateroperò que al mateix temps volien protestar per les retallades del Govern, se'n van anar a la ja voluminosa abstenció, alguns al PP, i una part, els més polititzats, a ICV. Els socialistes han estat incapaços de defensar la gestió deJosé Montillai deZapatero, però tampoc han sabut o no han pogut oferir una sortida socialdemòcrata a la crisi. Malgrat tot, tenen raó els exsecretaris d'Estat, subsecretaris i secretaris generals dels governs deZapateroque han firmat un manifest per defensar la feina feta durant aquests últims set anys. ¡Ara resultarà que no s'ha fet res de positiu, queZapatero, com han escrit alguns, no es mereix ni una línia als llibres d'història! D'errors, sí; d'encerts, també.

En segon lloc, l'enquesta del CEO adverteix que la lectura triomfalista que dels resultats dels comicis locals i legislatius van fer els dirigents de CiU, en el sentit que els catalans comprenen i recolzen la seva política de retallades, pecava d'optimista. L'enquesta mostra que la gestió del Govern resulta especialment censurada per part de la ciutadania en àrees com la lluita contra l'atur, la sanitat, els serveis socials i l'ensenyament.

Notícies relacionades

És clar que hi ha catalans que accepten les retallades, siguin votants o no de CiU. En cas contrari la puntuació del Govern seria zero. I fins i tot les aplaudeixen: n'hi ha prou de seguir la participació del públic en determinats programes de ràdio i televisió per apreciar com s'ha aconseguit demonitzar els empleats públics i els perceptors de la RMI, i com la por al futur ha fet aflorar la insolidaritat d'uns amb els altres. La cohesió social es desintegra al crit de campi qui pugui, les desigualtats s'engrandeixen.

Si el Govern del PP segueix el camí de l'ajust dur i no aconsegueix fomentar el creixement; si, per exemple, retalla les prestacions a la desocupació que l'Executiu sortint va preservar malgrat dèficit, aleshores comprovarem el que, a efectes de conflicte social, suposa tenir cinc milions d'aturats.