CONFERÈNCIA A LA CAMBRA DE COMERÇ

Coscubiela proposa la creació d'un òrgan públic que doni crèdit a pimes

El candidat d'ICV-EUiA rebutja que la reforma laboral del PP serveixi per crear ocupació

Durant el primer bloc del debat, els candidats van abordar els afers econòmics i les possibles solucions a la crisi. / periodico

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

El candidat d'ICV-EUiA,Joan Coscubiela, ha plantejat la necessitat de crear un "instrument financer públic" que obri l'aixeta del crèdit perfinançar projectes de petites i mitjanes empreses. El nou òrganagruparia les funcions que avui desenvolupen l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i elFROB, el fons impulsat pel Govern per rescatar bancs i caixes. Coscubiela ha evitat en tot moment parlar de "banca pública" per definir aquest mecanisme.

Durant unaconferència a la Cambra de Comerç, el candidat ecosocialista ha estat contundent a l'hora de rebutjar les "dreceres" de la reforma laboral i la negociació col·lectiva, com a vies per sortir de la crisi econòmica i generar ocupació. Segons el seu parer, no existeix "cap argument" que justifiqui la reforma laboral. "No és cert que facilitar els acomiadaments creï ocupació. En canvi, tal com s'està plantejant, sí que generarà tensions socials". En paral·lel, Coscubiela ha opinat que la reforma de la negociació col·lectiva contribuirà a"precaritzar"les condicions laborals dels treballadors.

Notícies relacionades

Deavant d'aquestes mesures, elcandidat d'Iniciativa ha insistit a apostar per un sector públic que dinamitzi el privat, impulsar les exportacions i la reforma fiscal, com a propostes alternatives per reactivar l'economia. També ha destacat cinc sectors vitals per impulsar l'economia com el de les exportacions, el sector social, l'agroalimentari, les empreses de serveis i les polítiques de sostenibilitat. Perquè hi hagi més diners a les arques públiques, Coscubiela ha advocat per acabar amb l'"anorèxia fiscal" espanyola, i per això s'hauria d'actuar perdisminuir el frau fiscal. Com a exemple, ha xifrat en un23,5% l'economia submergidaa l'Estat.

El cara a cara

Preguntat pelcara a cara entre Alfredo Pérez Rubalcaba iMariano Rajoy, el candidat ecosocialista ha definit el debat com "el joc de cuit i amagar". "Un amagava la gestió del seu Govern i l'altre amagava el seu verdader programa electoral", ha resumit en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). "Va quedar clar que és urgent trencar el bipartidisme que debilita i degrada la democràcia", ha afegit.