El futur del socialisme català

L¿opinió dels alcaldes

4
Es llegeix en minuts

MANUEL BUSTOS, SABADELL

El president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, és dels més contundents a l'hora d'exigir prudència als dirigents del PSC. Demana a «tots i totes» els que tinguin la «temptació» d'obrir ara el debat congressual que s'esperin perquè, assegura, si ho fan abans de les eleccions s'estaran equivocant.

«Segurament n'hi ha que no tenen cap altra feina, però no és el moment d'abordar-ho abans de les municipals», sosté. Bustos, representant de la generació dels capitans que van agafar el timó fa 16 anys en el congrés de Sitges, repeteix una vegada i una altra que el que necessita el partit és cohesió per ser el «referent» del progressisme a Catalunya. «El passat, passat està», afegeix per subratllar que ara toca consolidar el poder municipal.

També avança quina és la seva posició respecte al futur del projecte socialista: «Aquest és un partit que té un nom i dos cognoms. El nom és PSC i els cognoms PSC-PSOE. Jo no vull renunciar a cap dels dos».

PERE NAVARRO, TERRASSA

Pere Navarro, alcalde de Terrassa, és un dirigent prudent però no dubta a reclamar que guanyar les eleccions municipals es converteixi ara en la prioritat. Entén que no és gens fàcil mantenir l'statu quo fins al congrés, però argumenta també que el resultat dels comicis del maig pot condicionar l'estratègia que s'ha de seguir.

Aquest alcalde té clar com s'haurà de reconstruir el PSC. Nega que existeixin dues ànimes, la catalanista i la més afí al PSOE, i subratlla que el socialisme català «aglutina» la pluralitat de la societat catalana.

Navarro reconeix que el debat sobre la necessitat de tenir un grup propi al Congrés dels Diputats, reobert una vegada més, té la seva importància. Assumeix que està carregat de «simbolisme», però afegeix que no deixa de ser «accessori» perquè el que és rellevant, subratlla, és tenir una capacitat real d'influència a Madrid. I per aconseguir-ho, és bàsic poder influir en l'estratègia del PSOE.

ANTONIO BALMÓN, CORNELLÀ DE LLOBREGAT

El Baix Llobregat s'ha entregat per primera vegada en unes autonòmiques a CiU. L'esperança socialista és que els ciutadans distingeixen entre uns comicis i uns altres i que, per tant, no es produirà un efecte mimètic en les municipals. El PSC té 18 alcaldies en aquesta comarca, entre elles la de Cornellà. Antonio Balmón, que va succeir José Montilla en aquesta ciutat, s'ha guanyat una autoritat al partit que va més enllà de les fronteres del Baix Llobregat.

«No ens podem centrar només en el canvi de persones. Es necessiten lideratges i projectes forts. Ho hem de parlar i analitzar amb calma, però ara la gent el que espera és que responguem davant les municipals i no que ens dediquem a perdre més energies en un problema que no es resol en un cap de setmana», explica.

Balmón també subratlla que el PSC ha de ser un referent de l'esquerra amb un projecte integrador i amb un discurs renovat i adaptat als nous temps.

JOSEP FÈLIX BALLESTEROS, TARRAGONA

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, sorprèn per la fermesa que mostra a desmarcar-se d'aquells que pretenguin començar en aquests moments la batalla pel relleu de José Montilla. «Si algú vol obrir ara el meló successori o altres debats, a mi em tindrà radicalment en contra. I tant me fa que ho digui un conseller o un exconseller. Qui ho faci s'haurà d'atenir a les conseqüències. Amb mi que no hi compti». Més clar, impossible. Ballesteros no està alineat amb cap família del partit i va aconseguir prendre a CiU una plaça que històricament havia estat un feu nacionalista.

Considera, a més, que Montilla ha assumit «íntegrament» la culpa de la desfeta electoral de manera «injusta», i recorda que els alcaldes ja van exigir en l'executiva que el debat sobre el futur del projecte socialista s'havia d'endarrerir fins a superar la prova de les eleccions municipals. Es tracta, afegeix, d'assegurar-se que els dos processos surtin bé.

ÀNGEL ROS, LLEIDA

Notícies relacionades

Una de les figures emergents del socialisme català és l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Parla clar i mai ha amagat la seva proximitat als postulats de l'anomenada ala més catalanista del partit. Però el primer és el primer i coincideix amb la resta de regidors que cal dedicar-se a guanyar les municipals. «Està en joc el govern dels pobles i ciutats. Res ens pot distreure de la carrera municipal», sub-ratlla.

Es mostra comprensiu amb Antoni Castells i altres dirigents que han criticat públicament la cúpula actual. L'alcalde lleidatà pronostica que tothom està digerint la derrota i que l'enfrontament, com a mínim públicament, amainarà al llarg de les pròximes setmanes perquè el focus se situarà en els comicis locals. Ros ja pensa en això: «Els ciutadans han de ser conscients que s'acosten unes eleccions municipals i que Catalunya es construeix des dels ajuntaments. CiU pot tenir un model de país però no de ciutats».