La reacció espanyola

Espanya reclama que hi intervingui l'ONU

La ministra Trinidad Jiménez demana «calma i contenció» a les dues parts

Policies antidisturbis vigilen un carrer d’Aaiun enmig d’un clima de tensió, ahir.

Policies antidisturbis vigilen un carrer d’Aaiun enmig d’un clima de tensió, ahir. / EFE

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS
MADRID

L'esclat de violència al Sàhara va sorprendre ahir la ministra d'Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, de visita oficial a La Paz. Des de la capital boliviana, Jiménez va reclamar la intervenció urgent de les Nacions Unides per intentar resoldre el conflicte entre el Marroc i l'excolònia espanyola. Segons l'Executiu, el desmantellament del campament protesta sahrauí és un assumpte de «transcendència internacional» que Espanya no pot tractar de manera bilateral amb el Marroc.

La cap de la diplomàcia espanyola va declarar que el Consell de Seguretat, que en aquests moments presideix el Regne Unit, s'hauria de pronunciar en el moment que tingui els informes del que va passar ahir a Aaiun. Com a integrant del Grup de Països Amics del Sàhara Occidental, Jiménez va oferir l'ajuda d'Espanya per afavorir aquest diàleg, que ahir tenia com a escenari Manhasset (a prop de Nova York), on sahrauís i marroquins van mantenir una reunió que ja estava prevista.

«RELACIÓ PRIVILEGIADA» / En una roda de premsa a La Paz, Jiménez va demanar «calma i contenció» a les dues parts, un missatge en què també va incidir José Luis Rodríguez Zapatero en la reunió de l'executiva federal del PSOE,informa Juan Ruiz. Segons diversos membres presents, el president del Govern va reclamar mantenir «una relació equilibrada» amb el Marroc, «un país pont amb un interès estratègic» important per a Espanya.

Segons els dirigents socialistes consultats, Elena Valenciano, secretària de Política Internacional, va afegir que, malgrat aquesta relació privilegiada que Madrid vol mantenir amb Rabat, no s'han de deixar d'assenyalar «les violacions dels drets humans». En aquest sentit, el coordinador general d'IU, Cayo Lara, va considerar ahir a la nit «al·lucinant» que el Govern espanyol no hagi condemnat l'atac de l'Exèrcit marroquí.

Lara va fer aquestes declaracions davant de l'Ambaixada del Marroc a Madrid, on unes 400 persones es van manifestar amb consignes contra el regne alauita, com «el Marroc genocida», i crits contra l'actitud del Govern espanyol: «Sou amics dels torturadors».

Notícies relacionades

EXPLICACIÓ AL CONGRÉS / La secretària d'Organització del PP, Dolores de Cospedal, va demanar al Govern que auspiciï les negociacions entre el Marroc i el Front Polisario «perquè es pugui mantenir la posició d'Espanya amb relació al Sàhara i la possibilitat d'un referèndum».

Cinc partits del Congrés (ERC, IU, ICV, Nafarroa Bai i BNG) van demanar ahir la compareixença de Zapatero perquè expliqui la posició de l'Executiu.