MIRADO

Remuntada socialista

2
Es llegeix en minuts
Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro

Escritor y periodista.

ver +

La crisi de Govern és una bona jugada deJosé Luis Rodríguez Zapateroper tal d'intentar la remuntada davant les enquestes que donen guanyador el PP. No n'hi ha prou: per remuntar serà necessari que l'economia ofereixi alguna bona notícia al llarg de l'any vinent. I aquesta vegada, la crisi no és una tempesta d'estiu, davant la qual no pots fer res més que repartir paraigües entre els que queden a la intempèrie i esperar que s'assereni. Perquè s'acabi, s'han de fer coses difícils i impopulars. I les ha de fer l'Executiu.

El canvi de Govern no garanteix la remuntada socialista, però la fa imaginable. Ara, em sembla difícil que aquesta remuntada arribi a temps de les municipals de l'any vinent, i encara menys de les catalanes. Respecte a les catalanes, al PSC li va bé tot el que freni la caiguda del prestigi del Govern del PSOE. I crec que, a última hora, el PSC aconseguirà endolcir els pitjors resultats que els donen les enquestes. Però la fórmula de la remuntada dissenyada pel PSOE per a les eleccions generals no serveix per a les catalanes. És una fórmula pensada contra el PP, i a les catalanes el rival del PSC no és el PP, sinó CiU.

A Catalunya, tothom sap que

-per més que es digui en campanya, i en aquesta no es diu molt- CiU i el PP no són el mateix, ni s'assemblen. Des Madrid estant, algú que es miri la política només en clau de dretes i esquerres pot pensar que són partits pròxims. I ni allà. L'actuació parlamentària dels uns i dels altres, també a Madrid, està molt allunyada. La puntuació que hi obtéJosep Antoni Duran Lleidan'és la prova. Dir que CiU i el PP són la mateixa cosa perquè són de dretes seria com dir que el PSC i ERC són el mateix perquè són d'esquerres. La política catalana té més matisos, més agendes. A Catalunya, el PP i CiU no comparteixen ni ideologia, ni sociologia, ni sensibilitats.

Notícies relacionades

A Espanya pots mobilitzar el vot d'esquerres amb la por al PP. A Catalunya, en unes generals en clau espanyola, pots mobilitzar el vot d'esquerres i el catalanista per evitar un Govern del PP. Però en unes catalanes és molt difícil mobilitzar res amb la por a CiU. Perquè CiU no fa por, ni als electorats aliens. Poden no estar-hi d'acord en res. Però no fa por.

L'estratègia intel·ligent del PSOE per intentar a Madrid la remuntada davant el PP no garanteix la remuntada al PSC davant CiU. Són partides diferents. Potser per això,Zapateroha rebaixat la quota del PSC al Govern just abans de les catalanes. Perquè no vol que l'esquitxi una derrota. Amb el nou Govern,Zapateroens diu que qui es presenta a l'examen del novembre és el PSC, no ell.