Anàlisi

La treva interna

2
Es llegeix en minuts
Iñaki González
Iñaki González

Periodista

ver +

L'anunci d'ETA que manté una treva des de fa mesos obliga a revisar el panorama polític basc, començant per la situació de l'Executiu de Patxi López. L'anunci no li genera un element de tensió perquè el pacte de lleialtat de ferro que mantenen els populars bascos cap a l'estabilitat del lehendakari socialista està fora de qualsevol dubte. Aquest lligam és estable perquè és necessari per a tots dos i Antonio Basagoiti ha sabut projectar el PP a Euskadi en una dimensió incomparable amb menys suport electoral que els seus antecessors. Precisament perquè sap capitalitzar el seu suport projectant sempre al davant la condició que el comú denominador que fa possible a Euskadi el que no ho seria en cap altre punt de l'Estat és l'essència antiterrorista en el verb i antinacionalista en les formes i el fons de la relació.

El comunicat no és un factor desestabilitzador d'aquest acord ni el Govern de López permetrà que ho sigui. Ho va demostrar ahir el conseller d'Interior, Rodolfo Ares, en la seva escèptica valoració del ­comunicat, i ho va deixar ben clar al juny el mateix lehendakari al desautoritzar públicament el president del PSE, Jesús Eguiguren, quan va suggerir que els socialistes bascos, amb López al capdavant, haurien de preparar i propiciar l'endemà del final de la violència participant en el retorn de l'esquerra radical a la vida política.

Notícies relacionades

Per la seva part, el PNB manté la seva distància respecte de tot el procés que viuen els hereus de Batasuna. Els intents de construir un pol sobiranista en el qual treballen Eusko Alkartasuna i l'esquerra abertzale radical il·legalitzada estan orientats no només a facilitar un aterratge d'aquesta a la vida institucional i dels primers a la supervivència política, sinó a disputar des de l'independentisme el lideratge abertzale al PNB. Aquest partit ja ha anunciat que el seu camí és un altre i que no comptin amb ell fins que acabin els seus propis deures interns, que passen pel final d'ETA.

En definitiva, la interpretació de l'anunci de l'organització s'ha d'orientar cap a la clau interna. Mesos de silenci de la cúpula de la banda han estat un llast no ja per a la credibilitat del procés de debat de l'esquerra radical, sinó per a la pròpia cohesió del mateix debat. Els últims episodis de kale borroka havien significat no tant una oportunitat de desmarcar-se de la violència, com ho ha estat, sinó un qüestionament de la ­verdadera cohesió al voltant d'un procés que se sosté només en la presumpció que hi ha un autèntic compromís amb el final del terrorisme. Aquest regal intern no mereix el repicar de campanes. Però és un pas imprescindible perquè aquest dia pugui arribar. El que els matemàtics anomenen condició necessària però no suficient.