mirador

Com més siguem

2
Es llegeix en minuts
Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro

Escritor y periodista.

ver +

Quan es convoca una manifestació com la de dissabte vinent, els organitzadors tenen dos objectius: ajuntar com més persones millor i al mateix temps deixar clar quin és el missatge polític que es vol vehicular i reforçar, que normalment s'encarna en el seu lema. Són dos objectius que tiben en direccions diferents. Per tal de ser el màxim nombre de persones possible, convé sumar sectors de pensament diversos, trobar un espai d'intersecció molt ample i això sovint significa diluir el missatge per fer-lo acceptable per a més gent. Per contra, triar un lema i un missatge clar redueix per definició l'abast de la manifestació, la delimita i la concentra.

En aquest sentit, quan em van dir que el lema seriaSom una nació. Nosaltres decidimem va semblar una troballa. La manifestació és contra la sentència del Constitucional. Per tant, vol aplegar a tots els qui dissenteixen d'aquesta sentència. Un lema en negatiu i de confrontació seria inadequat i posaria en un compromís els representants institucionals. ¿Per què estem en contra de la sentència els que hi estem? Uns per unes coses i altres per unes altres. Però gairebé tots perquè esmena la plana al que van decidir els catalans en referèndum. El lema sembla prou clar perquè la manifestació no sigui un brindis al sol i prou integrador per sumar sensibilitats diferents.

Notícies relacionades

Amb aquest lema, no es convoca una manifestació independentista, però hi poden anar els independentistes amb comoditat, al costat dels qui no ho són, perquè no hi ha independència sense capacitat de decidir. Hi poden anar amb absoluta comoditat els qui creuen en l'Estatut, perquè va ser aprovat per la decisió dels catalans, al costat dels qui no hi creuen. Persones que pensen diferent i que tenen projectes diferents de futur per a Catalunya poden coincidir en el terreny de joc, que la retallada de l'Estatut nega: són els catalans els qui han de triar democràticament entre aquests projectes.

¿Una senyera, en comptes del lema? No seria el mateix. Compleix millor un dels objectius: ampliar la base de la manifestació. Però incompleix l'altre: dir per què ens estem manifestant. La bandera catalana és la bandera de tots els catalans. La poden sentir com a pròpia persones que estan d'acord a Catalunya amb la sentència de l'Estatut. No ens la podem apropiar els que hi estem en contra. Hem de ser-hi molts, tants com sigui possible. Però molts que estiguem d'acord en alguna cosa essencial que la sentència no reconeix. Que Catalunya és una nació. Que els catalans hem de poder decidir el nostre futur. Encara que cadascú, legítimament, tingui el seu propi projecte de futur.