Les conseqüències polítiques

Núria Parlon assumeix l'alcaldia de Santa Coloma disculpant-se

La successora de Bartomeu Muñoz ofereix «un govern d'unitat a totes les forces polítiques»

Centenars de veïns es concentren davant l'ajuntament per protestar contra la investidura

Núria Parlon rep la vara de l’alcaldia de mans de Joan Carles Mas al ple d’investidura, ahir, a l’Ajuntament de Santa Coloma.

Núria Parlon rep la vara de l’alcaldia de mans de Joan Carles Mas al ple d’investidura, ahir, a l’Ajuntament de Santa Coloma. / julio carbó

3
Es llegeix en minuts
SARA GONZÁLEZ
SANTA COLOMA DE GRAMENET

Amb fermesa, serietat i sense pujar a la tarima. Així va agafar ahir la vara de l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet la socialista Núria Parlon. Passar pàgina a l’etapa de Bartomeu Muñoz no serà fàcil i ho sap. L’hi van recordar els crits i esbroncades dels centenars de veïns que ahir es van congregar davant l’ajuntament i que es van convertir en la banda sonora del polèmic ple d’investidura. Per això Parlon va voler, en primer lloc, demanar perdó als colomencs, tal com va fer el president de la Generalitat, José Montilla, fa dues setmanes. Després, va allargar la mà a totes les forces polítiques i va segellar el seu compromís: «Treballar, treballar i treballar per servir la ciutat. No ens pararem ni un minut».

Quinze vots socialistes a favor de Parlon, quatre del PPC en contra, dos en blanc dels convergents i quatre abstencions d’ICV. Amb aquest còmput final, la candidata del PSC va poder agafar el comandament sent conscient de l’excepcionalitat en què el cas Pretòria l’ha col·locat. «Aquesta presa de possessió no és normal, no estava prevista, no era previsible. Tinc la vara d’alcaldessa, però no l’he guanyat en unes eleccions i actuaré en conseqüència des de la responsabilitat i la confiança que hauré de guanyar-me cada dia», va explicar Parlon.

Després que l’alcalde accidental, Joan Carles Mas, informés de la renúncia oficial de Bartomeu Muñoz i de l’exregidor d’Urbanisme Manuel Dobarco, la nova alcaldessa va expressar la voluntat «de començar des de baix» i en un gest simbòlic no va pujar a la tarima per dirigir les seves primeres paraules als ciutadans i exposar-se davant el mirall públic: «Sóc aquí. Sóc el que veieu. Una dona jove i treballadora, mare de família, socialista per tradició i decisió, preparada i decidida, colomenca de cap a peus».

ACUSACIÓ PARTICULAR / Parlon va confirmar que el consistori colomenc es presentarà com a acusació particular en la causa oberta per corrupció contra Muñoz i Dobarco. També va estendre la mà a l’oposició per formar un «govern d’unitat» i va subratllar que l’ajuntament incorporarà mesures i controls rigorosos per «fer una gestió pública exemplar». Disposa de 18 mesos abans de les pròximes eleccions per aconseguir-ho. «No espero ni vull la benevolència dels 100 primers dies de gràcia. No tinc temps per perdre. Demà comença la nova Santa Coloma», va comentar la nova alcaldessa mentre un grup de veïns no deixaven de xiular i reclamar la dissolució del consistori i la creació d’una junta gestora fins a les eleccions municipals de 2011.

El fet que Parlon hagi estat finalment la candidata socialista, tot i ser la novena tinenta d’alcalde, va ser durament criticat per l’oposició. El portaveu de CiU, Manel Olivés, va afirmar que el nomenament, que no ha respectat l’ordre de les llistes municipals fruit de les eleccions, és una decisió de la cúpula del partit per promocionar Parlon, que és l’única que forma part de l’executiva del PSC.

Notícies relacionades

Malgrat no tenir expectatives de prosperar, els populars van presentar la seva portaveu, Mari Carmen Sáez, com a candidata a l’alcaldia. Sáez va acusar els socialistes d’haver «perdut el control de la ciutat i la confiança dels ciutadans» i va insistir que Santa Coloma necessita «un nou estil de govern local». El portaveu dels ecosocialistes, Francesc Sánchez, va exigir no solament un canvi de líder, sinó també un «gir de 180 graus» per «eradicar com més aviat millor l’estil prepotent de Bartomeu Muñoz».

PLANS URBANÍSTICS / Els tres partits de l’oposició van instar la nova alcaldessa a paralitzar els plans urbanístics que va posar en marxa Muñoz, com el de Can Zam, que inclou la construcció de les pistes d’atletisme més cares d’Espanya encara que les seves dimensions no són reglamentàries, el del nord del barri de Singuerlín i el projecte Cúbics a la zona de la Pallaresa. Aquesta petició també la van fer els manifestants a crits. La tensió al carrer davant els agents de seguretat va arribar al punt que la majoria dels regidors van haver de sortir del consistori per un accés secundari.