DECISIÓ DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DEL PAÍS BASC

Ibarretxe i els socialistes Patxi López i Rodolfo Ares, enjudiciats per reunir-se amb Batasuna

2
Es llegeix en minuts
EFE / BILBAO

Juan José Ibarretxe es convertirà finalment en el primerlehendakarique seurà al banc dels acusats. El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) ha decidit decretar l'obertura del judici oral contra el mandatari basc al considerar que existeixen "indicis racionals" que la reunió que va mantenir amb representants de la il·legalitzada Batasuna durant la treva pot ser "constitutiva del delicte de desobediència".

També seran jutjats per la mateixa causa els socialistes Patxi López i Rodolfo Ares, així com els dirigents de l'esquerraabertzalePernando Barrena, Juan José Petrikorena, Olatz Dañobeitia, Arnaldo Otegi i Rufino Etxeberria.

Acte sense possibilitat de recurs

En un acte amb data d'ahir però feta pública avui, el magistrat instructor de la Sala Civil i Penal del TSJPB, Roberto Saiz, ordena que es doni nou trasllat al Ministeri Fiscal, que ha sol·licitat el sobreseïment, perquè en el termini de tres dies formuli escrit d'acusació o el que estimi procedent.

Així mateix, assenyala la Sala Penal d'aquest tribunal com a òrgan competent per decidir en la causa, i disposa el trasllat de l'escrit d'acusació als imputats, perquè en el termini de 10 dies presentin escrit de defensa. L'acte és ferm al no poder-s'hi presentar recurs en contra.

El Ministeri Fiscal havia sol·licitat l'arxiu definitiu de la causa al no haver-hi cap altra acusació pública per exercitar l'acció penal, ja que, segons el seu parer, no n'hi havia prou amb la sola acusació popular --exercida per l'Associació Dignitat i Justícia i Fòrum Ermua--, per a l'obertura del judici oral.

"Acció popular i tutela judicial efectiva"

No obstant, el magistrat instructor rebutja aquests arguments raonant que tots els ciutadans espanyols, hagin estat o no ofesos pel delicte, "poden querellar-se, exercitant l'acció popular" i que "s'imposa" el principi de "tutela judicial efectiva".

Així mateix, entén que el cas d'acusador o acusació particular fa referència a l'exercici de l'acció penal per qualsevol ciutadà, bé en la seva condició de perjudicat o ofès pel fet delictiu que es persegueix, bé en l'exercici de l'acció popular.

Les peticions de l'acusació

Notícies relacionades

Afegeix el magistrat que el bé jurídic protegit per l'ordenament jurídic, i a la consecució del qual s'orienta l'acció popular en aquest cas, "té naturalesa de bé d'interès general o col·lectiu, derivat de l'obligat compliment de resolucions judicials, cosa que vindria a reforçar, si és possible, la legitimació per a l'exercici de l'acció popular" fins a les seves "últimes conseqüències processals". Finalment, conclou que existeix un precedent similar a la Sala Penal del TSJPB, en l'acte de data 11 d'abril del 2005.

L'acusació popular sol·licita dos anys de presó per a Ibarretxe, mentre que per als dirigents socialistes reclama un any de presó. La resta de dirigents de l'esquerraabertzales'enfronten a un any de presó, excepte Arnaldo Otegi, que podria ser jutjat a tres anys, i Rufino Etxeberria, per al qual es demanen dos anys.