VISITA A MÈXIC

Ibarretxe diu que ni Rajoy, ni Zapatero ni ETA decidiran el futur dels bascos

El 'lehendakari' critica que el Govern "es negui a negociar amb mi les mateixes coses que va negociar amb ETA"

2
Es llegeix en minuts
EFE / MÈXIC

Ellehendakari,Juan José Ibarretxe, ha assegurat a Mèxic que ni el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ni el líder del PP, Mariano Rajoy, ni la banda terrorista ETA decidiran el futur del poble basc.

Ibarretxe ha començat avui una visita de sis dies a Mèxic amb una conferència sobre la situació d'Euskadi a l'Eusko Etxea (Casa Basca), on ha explicat davant unes 200 persones el seufull de rutasobre el futur del País Basc, que inclou aconseguir un pacte polític amb el Govern espanyol i consultar la ciutadania basca.

El president de l'Executiu basc ha dit que el futur d'Euskadi "no es decidirà entre dos partits polítics a Madrid" i s'ha preguntat si "potser creuen que admetrem democràticament que poden ser Rajoy i Zapatero els que decideixin la sort del poble basc". També ha afirmat que ETA tampoc "no decidirà" la sort d'Euskadi, sinó que seran les formacions polítiques basques, inclosa Batasuna, les que ho faran.

Ibarretxe ha recordat que els expresidents Felipe González i José María Aznar, i l'actual, Rodríguez Zapatero, han negociat amb ETA "i nosaltres els hem recolzat". Per això, ha criticat que ara, quan proposa al president del govern parlar sobre assumptes polítics, "es negui a negociar amb ellehendakariles mateixes coses sobre les quals ha estat negociant fa quatre mesos amb ETA".

¿Com s'entén que els presidents espanyols hagin negociat amb ETA i que mai hagin estat disposats a negociar amb elslehendakaris?, es pregunta Ibarretxe.

Ruptura de la treva

En la seva intervenció davant els bascos d'origen mexicà, el cap del Govern basc ha recalcat que la ruptura de la treva per part d'ETA va ser un cop molt dur i ha subratllat que la societat basca "no està disposada a tornar al passat destructiu" i "no accepta el camí que proposa la banda terrorista de tornar a l'època negra dels atemptats i de l'extorsió".

Notícies relacionades

"La violència d'ETA no pot impedir que el poble basc faci el seu camí ni tampoc es pot utilitzar com a argument polític per part del govern espanyol per impedir que la societat basca segueixi el seu camí", ha insistit.

Als dirigents de Batasuna els ha acusat de ser "molt valents amb nosaltres i molt febles i covards davant ETA i la seva violència", encara que ha opinat que la llei de partits i l'empresonament de dirigents d'aquesta formació "no ens acosten a la pau perquè necessitem l'opinió de tots per construir el futur polític".