LA SESSIÓ CONSTITUENT

Ernest Benach, reelegit president del Parlament amb suport dels 70 diputats de l'esquerra

2
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

El republicà Ernest Benach ha estat reelegit avui, per segona vegada consecutiva, president del Parlament amb el suport dels 70 diputats del PSC, ERC i ICV-EUiA, en la sessió constitutiva del Parlament de la vuitena legislatura.

D'aquesta forma, Benach, que ja va ser president de la Cambra catalana durant la setena legislatura, es converteix, juntament amb el desaparegut Joaquim Xicoy, en l'únic president del Parlament que ha estat elegit dues vegades per exercir aquesta responsabilitat.

Durant la votació, que s'ha produït mitjançant paperetes, tal com marca el reglament de la Cambra, la candidata de CiU Núria de Gispert ha obtingut 48 vots; la del PPC, Dolors Montserrat, 14 vots, i José Domingo, de Ciutadans (C's), tres vots.

Clotas i Camp, vicepresidents

Els 135 diputats catalans elegits en les eleccions de l'1 de novembre han començat la sessió constitutiva del Parlament amb un solemne minut de silenci en memòria de l'expresident de la cambra catalana Joaquim Xicoy, mort ahir als 81 anys.

El ple del Parlament ha elegit així mateix Higini Clotas (PSC) com a vicepresident primer de la Mesa de la Cambra, amb els 70 vots del tripartit i un de Ciutadans, i Ramon Camp (CiU) com a vicepresident segon, amb 47 vots de la federació nacionalista.

Benach s'inspira en Companys

En el seu discurs d'inauguració de la legislatura, el polític d'Esquerra ha demanat als diputats que actuïn amb el màxim "sentit d'Estat" i "unitat" possibles per abordar "els grans temes" pendents, com el desenvolupament de l'Estatut i la millora del model de finançament.

Benach ha iniciat la seva intervenció recordant unes paraules de l'expresident de la Generalitat republicana Lluís Companys, que va assenyalar que "Catalunya i la llibertat són la mateixa cosa", i ha finalitzat el seu discurs amb el mateix lema que va utilitzar el 2003: "¡Visca Catalunya lliure!".

Rèpliques de CiU, PP i Ciutadans

Després del discurs del reelegit president del Parlament, des de les files de CiU, Felip Puig li ha retret que no representa l'opinió majoritària dels ciutadans. Benach ha sortit al pas d'aquestes acusacions i ha recordat a la federació nacionalista que en l'última legislatura ERC "tampoc era la força més votada" i, no obstant, els convergents el van votar com a president del Parlament.

Notícies relacionades

El portaveu parlamentari adjunt del PPC, Daniel Sirera, ha declarat que la proclama pronunciada pel president del Parlament es "contradiu" amb el discurs que ha llegit en la sessió constitutiva del Parlament, en què ha demanat "unitat".

Per la seva part, el president de Ciutadans-Partit de la Ciutadania, Albert Rivera, ha denunciat que el reelegit president de la Cambra catalana ha pronunciat un discurs "identitari" que "no representa la pluralitat" de la societat i en què ha esmentat "fins a 10 vegades" el concepte de "nació catalana".