PARTIT D'ALT RISC

Les comunicacions juguen el seu partit a la Copa Libertadores

El sistema TETRA permet que els serveis d'urgències o les forces de seguretat puguin transmetre missatges malgrat una caiguda de la xarxa

L'empresa aragonesa Teltronic utilitza la tecnologia digital de banda estreta, amb un sistema xifrat i independent de les companyies telefòniques

libertadores

libertadores

3
Es llegeix en minuts

Madrid, Santiago Bernabéu, 20.30 hores del 9 de desembre del 2018. Més de 80.000 espectadors, la gran majoria, argentins, omplen les grades de l’històric estadi del Reial Madrid. El River Plate i el Boca Juniors juguen un partit inconcebible fa només uns dies. Els equips més prestigiosos del futbol de Sud-amèrica es juguen a un sol partit el títol de la Copa Libertadores, la seva particular Champions League, que compta amb elBanco Santander com a patrocinador titular, després que la tornada al Monumental de la ciutat argentina de Buenos Aires no es pogués disputar per la salvatge actuació d’una part de l’afició ultra del conjunt ‘millonario’. 

Imaginem durant un moment que la saturació de públic al Bernabéu aquest diumenge fa que els telèfons mòbils comencin a donar senyals d’alarma. Que l’últim missatge de WhatsApp enviat vagi acompanyat de la icona del desagradable rellotget que certifica que no s’ha enviat o que Twitter no s’actualitza per molt que actualitzem el TL de la xarxa social. Posem que, només uns segons després, les comunicacions es tallen sense deixar lloc a dubtes. 

¿Què passaria si en aquest escenari de falta total de comunicació hi ha alguna urgència? Resulta que ningú s’ha de preocupar per res, ja que tot està sota control. És en aquell instant en què pren el comandament l’anomenat sistema TETRA, que la companyia aragonesa Teltronic, especialista mundial en radiocomunicacions mòbils, duu a terme en multitud de llocs, entre els quals, l’estadi Santiago Bernabéu. 

Des del departament de comunicació de Teltronic especifiquen que el sistema de comunicació TETRA es desenvolupa per mitjà de la tecnologia digital de banda estreta, per la qual passen totes i cada una de les anomenades ‘comunicacions crítiques’; és a dir, les de les forces de seguretat o els serveis d’urgència.

Teltronic dona des del 2001 una solució integral en aquest terreny al Reial Madrid. Així mateix, va exportar el model als Jocs Olímpics del 2016, celebrats a Rio de Janeiro, i està present en multitud de països, fins i tot als Estats Units, on l’autorització per implantar aquesta classe de sistemes de seguretat no va arribar, per motius polítics, fins fa només quatre anys. Aquest dispositiu integral contempla des de la mateixa infraestructura tècnica del sistema fins a la provisió dels terminals, inclosos els coneguts 'walkie-talkie’. 

La meta és resistir

L’únic objectiu d’aquest sistema és el manteniment d’un curs estable de transmissió de missatges, extern al de les companyies de telefonia, que es pot transformar en totalment indispensable en qualsevol urgència. Es treballa, evidentment, sobre un terreny altament sensible, on les comunicacions estan xifrades i on, en certs casos, no es pot perdre ni un segon en el moment de transmetre urgències i prendre mesures. 

Segons assegura la mateixa empresa Teltronic a la seva web, “des de l’estiu del 2004, l’eficiència de la xarxa ha sigut provada donant serveis de veu a l’estadi Santiago Bernabéu, administrant 5.000 trucades al llarg de cada partit de futbol i 10.000 trucades, tant individuals com de grup, cada dia”. 

Desallotjament rècord 

La demostració de la seva eficàcia no va tardar gaire a provar-se. I no va ser, exactament, en un simulacre. El 12 de desembre del 2004, en un partit de Lliga entre el Reial Madrid i la Reial Societat, es va rebre un avís de bomba. Es deia que la càrrega explosiva seria activada a les 9.00 en punt del vespre, quan encara faltaven 7 minuts per al final del partit. Per sort,l’amenaça va resultar ser falsa, però el protocol d’evacuació es va dur a terme. Com bé recorden des de Teltronic, “tan aviat com es va decidir l’evacuació de l’estadi, tots i cada un dels sistemes de comunicacions comercials van quedar col·lapsats. Només el sistema del club blanc va continuar lliure, cosa que va permetre coordinar l’evacuació".

Malgrat que els pronòstics més optimistes establien el temps d’evacuació en 15 minuts, l’estadi va ser evacuat completament en només vuit. Les comunicacions a través del sistema de ràdio entre els empleats del Reial Madrid i els agents de seguretat van córrer amb fluïdesa gràcies al’actuació del sistema TETRA. Per posar-ne un exemple, la part nord del Santiago Bernabéu va quedar absolutament desallotjada en tres minuts. 

Aquella desagradable experiència, que per fortuna va quedar en un ensurt, va ser l’inici d’una forta amistat que, en matèria de seguretat i en forma de relació professional, encara manté el Reial Madrid amb la companyia aragonesa Teltronic. El partit de tornada de la final de la Copa Libertadores, entre el River Plate i el Boca Juniors, serà una nova cita per provar que la comunicació del que és realment important resisteix en un esdeveniment tan popular com una final única.

Més informació

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

Notícies relacionades

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

veure'n més