Municipis
Futur de Catalunya a rural
Ni el camp és contrari a la ciutat, ni el ruralisme a la urbanitat. Són clixés que cal superar. El futur és el de les zones molt articulades

Catalunya fa aquest mes de juliol un pas clau i decidit en el camí cap a l’equilibri territorial. L’aprovació de l’Estatut dels Municipis Rurals al Parlament de Catalunya marca un punt d’inflexió i situa el país com a pioner al tenir una llei que comença a introduir criteris d’equitat en la gestió local. Per primera vegada es reconeix que no tots els ajuntaments tenen les mateixes eines per a donar serveis a la seva població i, a partir d’ara, el veïnat de les zones menys poblades del país podrà rebre els serveis que mereix. No seran els mateixos que en zones urbanes però s’adequaran a la realitat del món rural. Seran diferents però hi seran, aquesta és la clau de tot plegat per fer possible que el país s’equilibri i capgirar la dinàmica dels darrers anys que ha portat a una gran concentració de població a la franja costanera que ha tensionat el parc d’habitatge, les comunicacions i les oportunitats de progrés. Invertir la tendència vol dir fer que les àrees rurals siguin part de la solució als reptes que tenen sobre la taula tan el país com la Barcelona del sis milions. És la traducció en termes nacionals del conjunt del territori del concepte de prosperitat compartida.
Ni el camp és contrari a ciutat, ni ruralisme a urbanitat. Són clixés molt antics que cal superar i el futur és de les zones ben articulades, amb poblacions rurals que suposin una major part sobre la població total que ofereixin futur a més gent del que ofereix avui. Per a fer possibles aquestes opcions de futur a rural per qui ho desitgi, els ajuntament han de poder actuar i l’Estatut ens obre finalment aquesta porta. Pesen massa tants i tants anys d’uniformisme legislatiu que confia que el que es publica al DOGC, acaba passant.
Si allò que es desitja a les lleis no s’adequa a la realitat i es desplega sabent com és el país, s’acaben generant dèficits que s’acumulen fins al fracàs. I si no, preguntem-nos perquè no es creen habitatges a les àrees rurals. La resposta la trobareu si sabeu que les eines per al planejament i la seva execució s’han pensat per ajuntaments amb els recursos que els aporta tenir almenys 20 o 30.000 habitants. L’Estatut s’ha pensat per a donar resposta a aquesta necessitat de simplificar, adequar i aportar recursos, mancomunar-los i construir un país més equitatiu i equilibrat.
Elevat consens
En aquest esforç ens hi hem trobat gairebé tots els partits de l’arc parlamentari, totes les associacions municipalistes, les entitats promotores de l’Agenda Rural, el govern de la Generalitat i altres agents del territori. Tot plegat explica l’elevat consens en la diagnosi, les solucions i la celeritat en la tramitació. Ha estat un camí parlamentari d’escassos nou mesos, però ara cal posar el focus en un desplegament efectiu de l’Estatut dels Municipis Rurals, amb un calendari i concreció d’accions.
Notícies relacionadesDe la mateixa manera que hem estat en la gènesi de la proposta, l’Associació de Micropobles de Catalunya es compromet a treballar per a desplegar-lo i convertir-lo en un instrument singular de l’ordenament jurídic a Europa i de les polítiques locals. Vull pensar que això és el principi i que amb els debats de les lleis de règim local de Catalunya i de les hisendes locals podrem donar una nova orientació als consells comarcals per a que siguin espais de govern territorial. Podrem evolucionar de les polítiques de subvenció al finançament estructural i de serveis, organitzant les polítiques i les institucions per a que siguin més eficients en termes territorials.
Queda feina per fer però ens esperona participar d’un canvi històric que ara agafa una nova embranzida. Aquest és només el primer pas d’un camí que ha de dur-nos a un model de país més just, on viure al món rural no sigui una limitació, sinó una opció real i plena de futur.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.