El que no pot ser

Una de les manifestacions del narcisisme dominant de la nostra època és la incapacitat d’acceptar les conseqüències negatives que tenen decisions que ens semblen positives. Aquesta actitud infantil ens porta a negar massa coses a la vegada i la suma de tantes negativitats acaba sent un món impossible de governar. L’empresariat català, per exemple, ha sigut des de fa 60 anys entusiasta de la construcció europea, molt especialment de l’eliminació de les barreres comercials i de la construcció del mercat únic. No s’ha de ser premi Nobel d’economia per entendre que el mercat únic té una externalitat negativa, que és un cert darwinisme empresarial. Si fa 100 anys els països tancaven les seves fronteres per protegir els productes fabricats de manera ineficient, la consolidació de la UE ha provocat que les fàbriques no competitives acabin tancant. Va passar en els primers anys amb els alts forns o amb la mantega. La consolidació d’un mercat únic pot comportar ara la desaparició de, per exemple, alguns bancs. Es pot estar en contra que això acabi passant, però no es pot estar a favor de les regles de la competència que permeten la venda d’escopinyes a 27 països i estar en contra que aquestes mateixes regles no siguin les que s’apliquin en altres sectors, per exemple, el financer.
La UE mirarà amb lupa les condicions que va posar el Govern espanyol al BBVA per autoritzar l’opa sobre el Sabadell. Alguns ja vam dir en el seu moment que modificar el dictamen de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) era complicat d’entendre a la UE, per tal com separar la regulació dels mercats del poder executiu forma part del cabal comunitari. I així s’ha exposat per part de les autoritats comunitàries. El fanatisme és mal conseller, per als polítics, per als empresaris, per als bancs i per als governs. Per a la UE seria preferible una opa del BBVA a un banc d’un altre país. Però, per forçar-lo, no es poden saltar les regles.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.