Mateo Valero, pare del ‘Mare Nostrum 5’, primer Barceloní de l’Any

4
Es llegeix en minuts
Mateo Valero, pare del ‘Mare Nostrum 5’, primer Barceloní de l’Any | FERRAN NADEU

Mateo Valero, pare del ‘Mare Nostrum 5’, primer Barceloní de l’Any | FERRAN NADEU

n

Per primera vegada, EL PERIÓDICO atorgarà, coincidint amb les festes de la Mercè, el premi Barceloní de l’Any per distingir una persona que hagi contribuït al llarg de l’any 2024 a definir, impulsar o millorar el projecte de la ciutat de Barcelona, ja sigui en l’àmbit cívic, econòmic, cultural, científic o social. I el jurat de la primera edició del premi ha decidit que qui inaugurarà la llista de distingits amb aquest guardó serà l’enginyer Mateo Valero, pare del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) i de les diverses generacions de supercomputadors que s’han anat succeint fins a arribar al Mare Nostrum 5, inaugurat fa només nou mesos i que farà créixer la capitalitat científica de Barcelona.

Aquesta nova iniciativa trasllada a Barcelona la filosofia del premi Català de l’Any, que aquest diari ja ha atorgat en 21 edicions i que celebrarà la seva edició número 22 el mes de novembre vinent. A partir d’una proposta de candidats elaborada per la redacció i validada pel consell assessor de temes de Barcelona d’EL PERIÓDICO, van ser convidades a emetre el seu vot set entitats ciutadanes: l’associació Barcelona Oberta, el Col·legi Oficial d’Arquitectes, l’associació de teatres de Catalunya Adetca, la Taula del Tercer Sector, el Foment de les Arts i del Disseny (FAD) i els gremis de Restauració i d’Hotels.

L’impulsor de la supercomputació

Com el 54% dels barcelonins (segons les dades de l’últim padró), el Barceloní de l’Any no va néixer en aquesta ciutat, sinó que hi va arribar per construir el seu projecte de vida. Mateo Valero (Alfamén, Saragossa) ho va fer ja fa 50 anys, el 1974, amb la intenció d’estudiar matemàtiques. Tot i que va acabar sent enginyer de telecomunicacions i el primer catedràtic d’arquitectura computacional de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Des d’aquest departament de nova creació,va animar al llavors ministre d’Indústria, Joan Majó, a invertir en la compra d’un computador al voltant del qual crear un centre d’investigació capdavanter a Barcelona, que el 2005 es va convertir en el BSC amb el suport del Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i la UPC. I el seu afany ha permès que aquest embrió hagi crescut fins a convertir-se en un equipament de referència europeu, atraient fons de la Unió Europea (sumen la meitat dels 202 milions d’euros en què està pressupostada la seva última versió, cosa que la converteix en la inversió més gran de la UE en matèria científica a Espanya), llaços de col·laboració amb les grans empreses del sector i projectes d’investigació dels àmbits més diversos. Científics de diversos països han trobat en la capacitat de càlcul (l’actual Mare Nostum 5 pot executar en una hora operacions que a un PC potent li costarien 46 anys) dels successius supercomputadors l’eina necessària per treballar des de Barcelona en camps tan diversos com la intel·ligència artificial, la creació de simulacions que permetin preveure l’evolució del canvi climàtic o analitzar la complexitat del genoma humà. I no només això: una de les grans ambicions del BSC (juntament amb el desenvolupament de l’emergent computació quàntica) és dissenyar i fabricar microxips competitius i d’altes prestacions, un objectiu finançat per la UE, que busca en aquest camp recuperar la seva competitivitat i la sobirania tecnològica.

Premi, festa i compromís editorial

L’entrega del premi Barceloní de l’Any tindrà lloc dimecres vinent, dia 18, als jardins del Palau Robert, en el marc d’una festa que convocarà la societat civil i política de Barcelona a les portes de l’inici de la setmana de les festes de la Mercè i estarà presidida per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i els màxims responsables del grup Prensa Ibérica, editor d’EL PERIÓDICO.

La creació del premi Barceloní de l’Any –i el perfil del seu primer guardonat– encaixen amb un dels principals afanys de la nova època d’aquesta capçalera, després de la seva adquisició per part de Prensa Ibérica: reforçar els vincles del diari amb Barcelona i la seva àrea d’influència, on viuen més de tres milions de persones. I fer-ho amb la seva redoblada aposta informativa per Barcelona i la seva regió metropolitana i un compromís editorial amb el debat ciutadà que miri cap al futur i impulsi nous projectes que la consolidin com una de les grans capitals d’Europa, posant en valor el seu lideratge en la indústria digital, en la creació d’empreses emergents, en el comerç de qualitat i en el desenvolupament de models i experiències de mobilitat, de vivenda, d’oci, turisme i esport que permetin un progrés sostenible.

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO dedica un suplement a les festes de la Mercè

Coincidint amb la festa d’entrega del Barceloní de l’Any, EL PERIÓDICO distribuirà dimecres vinent, dia 18, amb la seva edició impresa, un suplement especial de 20 pàgines dedicat a les festes de la Mercè. Un gest d’implicació amb la cita que reuneix centenars de milers de barcelonins i veïns de les ciutats metropolitanes que se sumi a la distribució del programa d’actes, en l’edició d’avui, i la informació detallada que s’oferirà durant les festes, del 20 al 24 de setembre, a la web i les pàgines del diari. El suplement de dimecres, a més d’una entrevista amb el Barceloní del Any i una volta pels racons de la ciutat amb què el guardonat s’identifica més, oferirà diverses informacions de servei, com un recordatori dels escenaris principals de la Mercè, una presentació del Piromusical (que aquest any tindrà Rosalía al càrrec del programa musical del gran acte de tancament de la festa) i una selecció dels 10 concerts imprescindibles, de les millors activitats amb nens i dels millors llocs per menjar durant aquestes festes.