La foguera

Si els futbolistes parlen de política…

La majoria són homes de vint-i-pocs que viuen en jet privat i senten que paguen massa impostos

3
Es llegeix en minuts
Si els futbolistes parlen de política…

A França, després de les Europees i l’avançament electoral de Macron, les enquestes diuen que Marine Le Pen pot fer el cop final i arribar al poder. Ja es va veure a Itàlia o a la Comunitat de Madrid que, tal com ha dit una vegada i una altra Carmen Calvo, vivim en el temps de les dones líders. En aquestes circumstàncies, i amb una França molt polaritzada entre els extrems, Kylian Mbappé ha recomanat als xavals que no votin opcions extremistes. Atès que els joves europeus han rebut una instrucció pública prou il·lustrada com per tenir els futbolistes com a referents ètics i estètics, després de les paraules del futbolista molts opinants estan exigint als altres que segueixin l’exemple i ofereixin missatges polítics, que "es mullin i siguin valents". I han recriminat al porter de la selecció espanyola, Unai Simón, que no parli de política quan se li pregunta en una roda de premsa.

Apunt: per molt que aquests senyors siguin milionaris i famosos, per molt que vagin en jet, el vot d’un futbolista val el mateix que el teu, i no necessàriament està més informat que el forner de la cantonada. El porter no va voler mullar-se precisament per això quan li van preguntar en una roda de premsa per les paraules de Mbappé, i va realitzar una parada acrobàtica responent que el convoquen per parlar de futbol i es va preguntar, a continuació, si aquests "temes polítics" no seria millor deixar-los a altres persones. Hi va haver qui va veure en això un retret a Mbappé, però jo en vaig veure més aviat un contra els periodistes esportius que pregunten amb més interès en el clic o el moment viral que en el contingut de la resposta.

Recordo a una actriu, però no recordo quina va ser que, en els anys del MeToo, es queixava que li preguntessin sobre feminisme en totes les entrevistes promocionals de la seva última pel·lícula, que no tenia res a veure amb el tema de moda a les tertúlies. De nou, el que li molestava no semblava ser l’assumpte en si, sinó la intenció clarament groga dels periodistes. ¿Què importa el que pensi d’un tema algú que no tria lliurement parlar d’aquest tema? ¿Potser existeix l’obligació de prendre’n part? Hi ha qui desitja amb totes les seves forces fer-nos creure que sí, però tan lliure és Taylor Swift de recolzar Biden com de mantenir les seves idees en la intimitat. Tant Mbappé com Simón han exercit el seu dret a la llibertat d’expressió, perquè opinar lliurement inclou decidir lliurement no opinar. Callar és tan sagrat com parlar.

Notícies relacionades

Doncs res: els molt favorables a les declaracions de Mbappé, i en particular els que hi han vist una condemna només a la ultradreta i no a Mélenchon, insisteixen que és hora que els futbolistes es mullin i titllen Simón de dretà encobert. Es recopilen testimonis d’altres futbolistes que han dit al llarg de la història coses molt d’esquerres, com Maradona, però quan Figo va donar el seu suport a Díaz Ayuso recordo amb noms i cognoms alguns d’aquests opinants entonant el "qui és sabater que faci sabates" o "qui és futbolista que xuti pilotes", amb la qual cosa la meva impressió és que no es vol que els futbolistes manifestin la seva opinió, sinó convertir certes estrelles de l’esport en altaveus de determinades causes. És com quan passen un manifest per firmar: és igual el que tu pensis, només volen fer ús del teu nom.

Però bé, ja que hi ha tant interès sobtat per conèixer la doctrina política dels davanters centre i els defenses i els laterals i els porters, el millor que es pot fer és convidar-los com a panelistes a un simposi acadèmic de la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma. Futbol i idees polítiques: el final d’un tabú, podria dir-se, i seria un èxit d’assistència sense precedents, tot i que aquests tios cobren una mica més que les dietes habituals a la universitat espanyola. Si hi hagués problemes per finançar-lo, estic segur que dirigents com Javier Milei estarien disposats a córrer amb les despeses. Al cap i a la fi, la major part són homes de vint-i-pocs que viuen en jet privat, cobren fortunes descomunals i senten que paguen massa impostos. ¡Després no digueu que no us vaig avisar.