Newsletter

¿Què canviarà entre avui i el 25 d’agost?

1
Es llegeix en minuts
La Mesa del Parlament

La Mesa del Parlament / JOAN CORTADELLAS

Sense despentinar-se, els líders polítics catalans van anunciar ahir que la investidura del nou president de la Generalitat es retarda fins a finals d’agost presumptament per donar-se temps per negociar. ¿Necessiten dos mesos per fer els moviments d’aquest ritual d’aparellament? Ens tracten com a idiotes. Els programes són els que són, els números són els que són i els líders són els que són. ¿Què ha de passar entre ara i finals d’agost? Només tindrem verborrea, postureig, anades i vingudes. I a alguns utilitzant els cotxes oficials per guanyar les batalles internes del seu partit. Qualsevol ciutadà corrent pot escriure el guió d’aquests mesos, no calen assessors àulics pagats a preu d’or. Els que som ferms partidaris de la política, quan passen aquestes situacions ens quedem sense arguments amb els Alvise.

Notícies relacionades

No és demagògia, però tots els implicats coneixen perfectament les conseqüències dels seus actes. El bloqueig per part dels Comuns del pressupost, afegit a uns altres factors de gestió, ens ha deixat sense suplents en la sanitat pública aquest estiu. Mentre no hi hagi investidura a Catalunya, no sabrem res dels Pressupostos de l’Estat del 2025. Els fons Next Generation van esgotant terminis sense tancar convocatòries. Ningú ordena el turisme perquè deixi d’impactar negativament en les classes mitjanes. Els pisos socials que s’han de construir a l’àrea metropolitana es retarden. I mentrestant, algú juga a esfullar una margarida que es podria esfullar aquesta mateixa tarda amb els mateixos resultats, en un sentit o en un altre, que ho farà el 25 d’agost.

Els terminis previstos en el nostre ordenament jurídic per a la negociació de les investidures són propis de l’època de les diligències, quan es trigava tres dies a travessar Catalunya. En l’era de la política online aquests dos mesos són insuportables. I tots ho saben tot i que, cínicament, ho silenciïn. Però ho sabem tots.

Temes:

Investidura