La tribuna

Gest poc coherent

Anunciar una hipotètica dimissió, i deixar el país en suspens fins dilluns, és difícil d’entendre, en especial en Pedro Sánchez, que ha lluitat tant per mantenir-se en el poder

Una renúncia efectiva obligaria el Rei a obrir consultes per nomenar un candidat a una nova investidura que pot ser laboriosa, amb un Govern en funcions

3
Es llegeix en minuts
Madrid 24/04/2024 Pedro Sánchez   durante la sesión de control al Gobierno celebrada esta mañana   Imagen David Castro

Madrid 24/04/2024 Pedro Sánchez durante la sesión de control al Gobierno celebrada esta mañana Imagen David Castro / David Castro

La notícia que Pedro Sánchez es pren unes jornades de reflexió abans de decidir si dimiteix o continua com a president de Govern ha commocionat la vida política. Sorprèn encara més perquè Sánchez presumia de resilient i era considerat pels seus més íntims un home d’acer. I pels més distants, o els seus enemics polítics, un killer que liquidava sense escrúpols els seus adversaris. Però és cert que darrere dels polítics més durs hi ha una persona humana. I Sánchez pot estar ferit pel que anomena "una campanya d’assetjament i demolició per terra, mar i aire" que en les eleccions va arribar a etzibar-li "que et voti Txapote" (el terrorista etarra) i que ara ha atacat l’honorabilitat de la seva dona, Begoña Gómez. Una cosa semblant li devia passar a Adolfo Suárez quan, criticat a tort i a dret –fins i tot per la majoria del seu propi partit– i possiblement pressionat per militars d’aquell moment, va dimitir el 1981 "perquè la democràcia no sigui un parèntesi en la història d’Espanya".

Les raons per dimitir poden ser legítimes, però són menys comprensibles en un polític que ha combatut molt durament –fa menys d’un any– per continuar ocupant la Moncloa. Una querella de Manos Limpias, molt lligat a l’extrema dreta, contra la seva dona no sembla una raó de prou pes. Manos Limpias ha fabricat moltes querelles. I que la premsa contrària i els polítics de l’oposició vulguin aprofitar la polseguera aixecada pel cas Koldo tampoc és una cosa que pugui estranyar gaire "la màquina de fang" en la qual s’ha convertit –Sánchez dixit– la política espanyola. I en la qual certa brusquedat del mateix Sánchez també té, com a mínim, alguna responsabilitat. Recordem que va recriminar al llavors president Rajoy, en un debat electoral, no ser una persona honesta.

La dimissió és un dret de tot president i hi ha molts precedents. Però l’anunci d’una hipotètica dimissió és més difícil d’entendre. És com si un ministre d’Economia digués que estudia devaluar la moneda (pecat mortal), i la dimissió del president en l’actual moment polític intern, europeu i internacional pot tenir conseqüències serioses. No és una cosa per reflexionar amb un país en suspens sinó, en tot cas, per decidir. Si al final Pedro Sánchez no dimiteix –perquè així ho decideixi o pels aplaudiments dels seus partidaris– no quedarà bé. Es dirà que ha sigut un cop d’efecte i no haurà sigut una coherent confessió de sinceritat, tot i que potser emocionalment es pugui entendre.

Però per a un polític bregat dimitir en aquestes circumstàncies, després d’haver lluitat tant per ser president quan només va ser el segon partit en les eleccions anticipades del juliol que van seguir una seriosa derrota en les municipals i autonòmiques de primavera, és difícil d’entendre. Si dimiteix ara no pot convocar eleccions –ho podria haver fet a partir del 29 de maig– i s’obre un període de gran incertesa. El Rei haurà d’obrir una sèrie de consultes amb tots els grups parlamentaris i designar un candidat (o a algú perquè corri el termini) que pot o no aconseguir la investidura. I si ningú després de la investidura fallida i en dos mesos l’aconseguís –cosa que atès l’actual context no es pot excloure– s’haurien de convocar noves eleccions.

Notícies relacionades

Tot això en un moment polític i econòmic molt delicat. Amb les eleccions catalanes el 12M i les europees el 9 de juny, amb una guerra a Ucraïna en la qual es demana més implicació espanyola i amb una situació molt greu a Gaza, que havia portat Sánchez a anunciar un imminent reconeixement de l’Estat palestí. Sense oblidar que en economia caldrà prendre decisions perquè, tot i que l’economia espanyola creix, Europa està molt a prop de la recessió i caldrà prendre decisions. ¿Amb un Govern en funcions i un ministre d’Economia acabat de batejar?

Un polític que vulgui inspirar confiança a la ciutadania –i als països de la Unió Europea i del món– ha de ser responsable i predictible. I l’anunci de Pedro Sánchez –deixant en suspens el país durant cinc dies– no ho és. Deu tenir les seves raons, i es pot sentir personalment tocat, però l’avís d’una possible dimissió dilluns que ve no és fàcil d’entendre. No és tan resilient... o té el seu taló d’Aquil·les.