Editorial

Empreses compromeses amb el progrés

Hauríem d’estar debatent com continuar fent possible la prosperitat des de la política

2
Es llegeix en minuts

Des de la seva primera edició el 1980, aquest diari ha reconegut l’aportació al progrés del país de 43 empreses que, en cada moment històric i econòmic, han sabut donar resposta als reptes del seu temps, contribuir a les necessitats de la societat en situacions diverses i canviants i entreveure solucions amb visió de futur. És el que, una vegada més, van fer al llarg de l’any passat les empreses i empresaris l’exemple dels quals va ser distingit ahir amb els premis Empresa de l’Any Banc Sabadell 2023 d’EL PERIÓDICO. Una iniciativa que, any rere any, aspira a explicar fins a quin punt les empreses són el fonament de tota economia, i els seus bons resultats i el seu impacte en la societat poden ser inseparables l’un de l’altre. En aquest cercle virtuós de progrés que beneficia les persones i és compatible amb el futur del Planeta es mouen els premiats d’aquesta edició.

En les immediatament anteriors es van distingir exemples de resiliència empresarial que van saber plantar cara a la pandèmia, l’impacte de la crisi energètica o l’encariment del crèdit. Al llarg del 2023, Catalunya també va saber capejar aquestes dificultats, amb un creixement d’un 2,6% del seu PIB, 200.000 persones més ocupades i un augment del 6,1% de les seves exportacions. Ho va fer (i aconseguir fórmules d’acord per donar continuïtat a aquest creixement econòmic responsable hauria de ser la prioritat en el debat electoral en què entrem) en gran part gràcies a la traça d’empreses com les ara guardonades. Perquè, a més, haurem de continuar afrontant nous reptes, com el de la sequera. Precisament el premi Empresa de l’Any Banc Sabadell 2023 ha distingit Aigües de Barcelona, que des d’un model de concertació publicoprivada ha aportat solucions per afrontar aquesta crisi ambiental amb nous recursos en la reutilització i potabilització. Si aquesta visió circular del cicle de l’aigua fa una dècada formava part d’una de futura nova cultura, avui ja està garantint el manteniment de la vida quotidiana i de l’activitat empresarial a l’àrea de Barcelona.

En aquesta edició, el premi a l’Empresari de l’Any reconeix com Marco Sansavini ha aconseguit la recuperació completa d’una línia aèria com Vueling després de l’aturada pandèmica, fent els primers passos en la descarbonització; l’Empresa + Sostenible, 011h, desplega mètodes de construcció que redueixen el consum energètic i l’empremta ecològica; el premi a l’Empresa Familiar ha recaigut en Moventia, empresa de transports en procés de relleu a la seva quarta generació; Soler & Palau, amb 25 centres productius a tres continents, és l’Empresa + Internacional; Peptomy, que desenvolupa una molècula per a la lluita contra el càncer, l’Empresa + Innovadora; la campanya Do Good de Value Retail ha merescut el premi a l’Empresa + Inclusiva per la seva iniciativa contra el matrimoni infantil; i el nou premi Indústria 4.0 assenyala una de les moltes aplicacions positives que pot tenir la IA, les solucions per fer més efectiva i rendible la reutilització de residus desenvolupada per PICVISA. Fa uns dies, el Mobile s’exhibia ja no com una fira del sector de les telecomunicacions, sinó com un fòrum en el qual es mostrava l’impacte d’aquestes tecnologies en tots i cadascun dels sectors econòmics. El mateix podem dir amb la presència transversal de valors com la innovació i la sostenibilitat en totes i cadascuna de les iniciatives empresarials guardonades.