Eleccions a Catalunya

Duel d’odis

Esquerra ha comès un doble error infantil intentant sense èxit agafar Puigdemont en fora de joc i convertint-lo en la gran estrella de la campanya

2
Es llegeix en minuts
Duel d’odis

EFE/David Borrat

La política catalana és aquest estrany teatre on res és el que sembla i molt menys el que es diu. És com a mínim curiós que, cinc minuts després de pactar l’amnistia amb el PSOE, Pere Aragonès li digui al PSC que és el seu "adversari electoral" i Jordi Turull sentenciï que "Illa no serà president amb els vots de Junts". Ja sabem que l’independentisme es mostra bipolar per mirar de semblar el que no és i ser el que no sembla, però no deixa de sorprendre que al matí un exhibeixi el pacte amb Sánchez i l’altre es reuneixi amb Santos Cerdán, i a la tarda tots dos declarin que el PSOE és el seu enemic. Tot aquest teatret esquizofrènic només té una finalitat, tot i que sigui a costa de la seva credibilitat: intentar aïllar el PSC, favorit en totes les enquestes i, per tant, el rival a batre. La virulència d’Esquerra contra els socialistes un segon després de convocar les eleccions, encara que sigui fingida, dificulta qualsevol pacte de govern entre ells posterior al 12M. I si aquest acord és difícil, imaginin-se com pot arribar a ser una negociació entre Puigdemont i Junqueras, immersos en una guerra fratricida des del 2017, a la qual han arrossegat els corresponents exèrcits.

Perquè tot i que Junts i Esquerra hagin començat jurant odi etern al PSC, l’autèntic i genuí ressentiment, el més irreconciliable de tots, és entre ells. Dos partits que protagonitzen una tragicomèdia des de fa anys no només perquè volen ser hegemònics exactament al mateix espai, sinó perquè somien aniquilar-se alhora que es necessiten imperiosament per accedir al poder. El rancor prové en realitat de la seva dependència mútua, i és tan salvatge que Aragonès ha acabat de cop la legislatura que diverses vegades va prometre acabar només per intentar agafar en fora de joc Puigdemont, i evitar així que es pogués presentar. La jugada d’Esquerra ha sigut una autèntica calamitat estratègica, ja que ha aconseguit l’efecte exactament contrari al que pretenia i ha convertit Puigdemont, sense voler-ho, en la gran estrella mediàtica de la campanya electoral. De fet, i gràcies a l’ajuda inestimable del seu rival electoral, Junts podria, com Apple en els seus millors temps, estalviar-se fins a l’últim euro del cost en publicitat i viure només de la repercussió gratuïta a la premsa, ràdio i televisió que li ha regalat el seu estimat i odiat enemic íntim. Doble i terrible error infantil d’Esquerra: primer no atrapa Puigdemont i després l’entronitza. Això sí, ja que Junts també ho planifica tot en funció del seu rival, és més que probable que aquesta competència obsessiva, com ja li ha passat infinitat de vegades, li faci cometre errors igual de greus. Ja ho veuen, entre els odis mig fingits cap al PSC per captar vots i els odis mig ocults entre ells per no perdre’ls, arriba un duel titànic d’odis, a veure qui detesta més i de manera més electoralista. El procés, efectivament, ja es va acabar, però no la comèdia que el sustentava.