Editorial

La llarga ombra de Koldo García

Pedro Sánchez hauria d’explicar a què es va deure la inesperada destitució de José Luis Ábalos

2
Es llegeix en minuts
La llarga ombra de Koldo García

Jesús Hellín (Europa Press)

La sola imputació de Koldo García Izaguirre per una presumpta trama de corrupció en la compra de mascaretes el 2020 ja suposava un cop dur a la reputació de l’exministre de Transports, José Luis Ábalos. Però les informacions que indiquen que aquest ministre va aconsellar a altres departaments ministerials i comunitats autònomes acudir a l’empresa que presumptament pagava comissions a una persona de la seva estricta confiança (se suposa que a canvi dels seus contactes) per subministrar mascaretes de preu i qualitat qüestionades passa a convertir la seva posició en insostenible.

L’acusat va tenir una relació estreta amb l’actual diputat per València quan aquest simultaniejava els càrrecs de ministre i de secretari d’organització del PSOE, fins al punt que es parlava de García com "l’ombra d’Ábalos". Militant del PSOE a Navarra i regidor, el va conèixer a través de l’actual secretari d’organització socialista, el navarrès Santos Cerdán. No va tenir mai càrrecs rellevants i un cop va ser al Ministeri de Transports, el seu càrrec era d’assessor, però va ser beneficiat amb un lloc de conseller de Renfe Mercancías mentre exercia diverses funcions, des d’assistent fins a xòfer del ministre, més coherents amb els seus inicis professionals com a guàrdia de seguretat, que li van valer dues condemnes per agressió.

La detenció de García, posat ahir en llibertat amb mesures cautelars, i els indicis sobre la implicació d’Ábalos projecten també una ombra de desconfiança sobre el partit socialista i el Govern central, que fins ara han presumit de la neteja en la seva gestió. De fet, en els gairebé sis anys que fa que Pedro Sánchez és al capdavant de l’Executiu, només havia ensopegat amb la taca del diputat Juan Bernardo Fuentes Curbelo Tito Berni en el cas Mediador. El cas del cobrament de comissions per la compra de mascaretes durant el confinament, si es confirma, pot enterbolir aquesta imatge d’integritat de què es vanta el president. Si el fet que una empresa de perfil incert tingués accés als ministeris de Transports i Interior i, a més, estengués les vendes com una teranyina per diverses comunitats es deu a la proximitat de Koldo García a Ábalos, això ja implicaria un grau de responsabilitat política. I es veuria agreujat si la implicació del ministre va ser proactiva, fins i tot si pogués al·legar, en el millor dels casos, ignorància i haver sigut víctima d’un abús de confiança.

No resta gravetat a la investigació judicial que la trama de les mascaretes s’hagi aixecat per una denúncia que va presentar davant la Fiscalia Anticorrupció el PP de Madrid, probablement com a venjança a les acusacions pel cobrament de comissions del germà de la presidenta madrilenya. Qualsevol intent d’enriquir-se a costa de la urgència de les administracions per aconseguir material sanitari en el moment de més descontrol de la pandèmia mereix un retret polític i moral, a més de penal. Els socialistes no poden emparar-se en la polarització existent entre els dos grans partits per eludir responsabilitats atrinxerats en l’"i tu més", sinó col·laborar amb la justícia perquè s’aclareixi la veritat i assumir responsabilitats polítiques i les que es derivin de les conclusions judicials. Potser Sánchez, a més, hauria d’explicar ara més clarament si la inesperada destitució d’Ábalos com a ministre va respondre a l’existència d’alguna sospita de comportament irregular, respecte a aquest cas o a d’altres.