Newsletter

New Hampshire

1
Es llegeix en minuts
New Hampshire

EFE/EPA/ETIENNE LAURENT

El conservador Le Figaro, contrari a totes les esquerres, ha dit que el que més temien els grans executius mundials reunits la setmana passada a Davos no era ni la intel·ligència artificial, ni Ucraïna ni Palestina, sinó la desestabilització que provocaria que Donald Trump guanyi les eleccions nord-americanes de novembre. Trump ja ha vençut, per ampli marge, les primeres primàries republicanes, les d’Iowa, i les enquestes diuen que si és el candidat republicà pot tornar a ser president.

Notícies relacionades

¿Votarien els americans qui va encoratjar un cop per anul·lar els resultats de les eleccions del 2020, té greus causes davant la justícia, insisteix en el proteccionisme de l’American First i diu que "la immigració il·legal està enverinant la sang de la nostra nació"? ¿Sobreviuria la democràcia americana a un segon mandat d’un Trump més Trump que el 2016? ¿Què implicaria per al món un president negacionista del canvi climàtic i que menysprea les organitzacions internacionals?

Tot pot jugar-se en les primàries d’aquest dimarts a New Hampshire, un petit estat de la costa est. Ron DeSantis, el governador de Florida, un conservador religiós que s’oposava a Trump des de la mateixa trinxera, s’ha retirat després de la seva aclaparadora derrota a Iowa, estat al qual va dedicar molt temps i diners. I aquest dimarts Nikki Haley, l’antiga governadora de Carolina del Sud i exambaixadora a l’ONU, és l’única alternativa a l’expresident. Haley, de pares immigrants indis, és una intel·ligent conservadora, a l’estil Thatcher, que està avalada per una banda rellevant del món econòmic alarmat pel populisme de Trump i el seu caràcter tendent al desequilibri. Haley, acusada de "globalista", pot perdre, però està obligada a reduir molt l’avantatge de Trump a les enquestes (50% a 38%). En cas contrari, Trump serà el candidat republicà i, reforçat pel seu paper de víctima del lawfare, pot derrotar Biden. Terrible per a Amèrica, per a Europa i per al món.