2
Es llegeix en minuts
Dubtes sobre Grifols... i una certesa

L’informe publicat ahir pel fons baixista Gotham City Research que acusa Grifols de manipular la comptabilitat va causar un terratrèmol en la borsa. Les accions de la multinacional farmacèutica d’origen familiar català es van deixar un 26% en un sol dia, després d’arribar a desplomar-se més del 40% a l’inici de la jornada. Amb la informació disponible fins ara, hi ha tants dubtes sobre aquestes greus acusacions que el més assenyat és esperar que s’aclareixin els fets, que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) investigui i obtingui les dades necessàries que les confirmin o les desmenteixin. Tant el nou ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, com la Generalitat de Catalunya van coincidir a reclamar «prudència».

Grifols és una gran companyia d’hemoderivats, que produeix i comercialitza medicaments biològics derivats del plasma, com algunes immunoglobulines. Un document filtrat per Wikileaks el 2010 la considerava estratègica per als Estats Units, on té 18.000 empleats. També té una filial a la Xina i plantes a Catalunya. Gotham, per la seva banda, és un fons que pretén intencionadament provocar la caiguda en borsa de les companyies, per obtenir un benefici econòmic a través de les anomenades vendes en curt, una operació especulativa que forma part de la dinàmica dels mercats financers. Ahir, amb la publicació del demolidor informe sobre Grifols, ho va aconseguir. També va sembrar d’incerteses els inversors, que ja no saben quina és la situació real de la companyia. Gotham posa l’ombra de la sospita sobre la família Grifols (que posseeix el 8,4% de les accions), afirma que la multinacional té un benefici menor i un deute més elevat que els declarats, així que el palanquejament (el pes del deute) és molt més elevat del que consta en els comptes, i conclou que «les seves accions valen zero». La farmacèutica ho va negar tot i va recordar que les seves xifres estan ratificades pels auditors (KPMG).

Cap de les dues possibles opcions que s’obren ara són tranquil·litzadores. Si les afirmacions divulgades pel fons baixista són inexactes, estaríem davant un greu cas d’atac a una companyia. Si, per contra, es confirma l’engany comptable, el risc de fallida seria més que probable. La pandèmia de la covid va ser un dur cop per a Grifols, que té un passiu de 9.540 milions d’euros i va anunciar un pla de reestructuració que preveu 2.300 acomiadaments. També es va veure forçada a vendre part del seu negoci a la xinesa Shanghai RAAS, tot i que continua sent un accionista significatiu, amb el 6,58%. L’empresa, que va tornar als beneficis en el tercer trimestre del 2023, assegura que està reduint el palanquejament. En cas de no ser això cert, s’hauria produït una enorme fallada de vigilància per la qual tant l’auditor com el supervisor borsari haurien de donar explicacions.

Gotham té un historial qüestionable, amb acusacions falses, però també ha encertat en algunes de les seves investigacions. Una per les que més se’l recorda és la que va fer a la tecnològica Gowex, empresa del Mercat Alternatiu Borsari (MAB) que va acabar reconeixent les seves males pràctiques i en concurs de creditors. Ara és una empresa molt més gran, que cotitza en el selectiu espanyol Ibex 35, la que està sota sospita. Són molts els dubtes que s’han de resoldre i, de moment, una única certesa: com més cau l’acció de Grifols, més hi guanya Gotham. n

Temes:

Grifols