Sense joves no hi ha futur

1
Es llegeix en minuts

La bretxa generacional entre els grans i els més joves s’engrandeix a Espanya. L’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques i la Fundació BBVA acaben de posar xifres a la diferència en una investigació donada a conèixer aquesta mateixa setmana. Les persones de 16 a 29 anys –el 14,8% de la població– que s’han incorporat al mercat laboral tenen majoritàriament contractes parcials i cobren un 35% menys que la mitjana dels assalariats. Estan més exposades al cicle econòmic i 5 de cada 10 pateixen per arribar a final de mes. Equiparar el seu salari al de la resta de la població els costarà set anys més que als seus pares i avis, cosa que provocarà retards en la seva emancipació i en la natalitat, així com pitjors condicions de jubilació.

Malgrat que aquest col·lectiu no és homogeni i existeixen diferències rellevants en funció del nivell d’estudis i de la situació laboral, apareixen patrons comuns i la seva vulnerabilitat respecte als més grans s’ha disparat en l’última dècada. Ho ha fet, primer, per les conseqüències de la crisi econòmica del 2008 i, després, per la pandèmia del coronavirus, que va frenar en sec el procés de creació d’ocupació que s’havia iniciat el 2014.

Notícies relacionades

Els autors de la investigació encerten al posar el focus en aquesta bretxa generacional que, si no es corregeix, pot deixar cicatrius molt profundes. Escurçar el camí dels joves a la prosperitat és urgent i obliga tothom, des de l’Estat fins als partits polítics, el sistema educatiu, els empresaris, els caps i fins i tot els companys de feina més sèniors, que han de facilitar el desenvolupament professional i personal dels més joves.

Aconseguir-ho obligarà a realitzar una sèrie de reformes estructurals que no seran fàcils ni ràpides, però que cal començar a consensuar al més aviat possible, tant en l’àmbit públic com en el privat, especialment al mercat laboral, l’oferta educativa i la reforma de les pensions. Sense joves no hi ha futur. n