Consum

Les rebaixes resisteixen

1
Es llegeix en minuts
Les rebaixes resisteixen

MANU MITRU

Estem davant unes rebaixes d’hivern que, tret de sorpreses, seguiran la tendència d’una més que correcta campanya de compres nadalenques. Les rebaixes han perdut aquell gran atractiu d’anys enrere, reflectit de manera paradigmàtica en la imatge dels compradors amuntegats a primera hora del matí davant El Corte Inglés de la plaça Catalunya, a l’espera que obrís les seves portes el dia després de Reis. Però malgrat tot mostren una millor salut del que s’augurava no fa tant, quan s’asseverava que el comerç online, la generalització del low cost i les promocions comercials al llarg de tot l’any deixarien sense sentit les històriques rebaixes de gener. No ha sigut així, i aquests dies els comerços tindran una afluència notable de compradors a la recerca de millors preus. Al darrere d’aquesta inesperada capacitat de resistència del període de rebaixes hi ha subjacents dues raons que tenen a veure més amb la immutable condició humana que amb l’estricta racionalitat econòmica del consumidor.

Notícies relacionades

D’una part, moltes persones continuem optant per passejar, acostar-se a la botiga, tafanejar i conversar amb el venedor, davant la fredor de la compra per internet, guiada per l’oferta més gran, l’entrega a domicili i, en ocasions, el millor preu. D’una altra, les rebaixes d’hivern continuen instal·lades en el nostre imaginari com la tradició amb què donar per acabat el Nadal. I com passa en molts aspectes de la nostra vida col·lectiva, ens entreguem com mai a la tradició, precisament per la necessitat més gran d’arrelament i reconeixement en aquests temps dominats per la suposada modernitat i eficiència del digital.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Si, a més, apostem per unes ciutats convivencials, mimem l’espai públic i el comerç tradicional s’adequa als temps sense renunciar a la seva personalitat més pròpia, durant els pròxims anys continuarem esperant el 7 de gener per anar de rebaixes. Que així sigui i que tinguin molt bon 2024.