Àgora

Sense el foam més lesiu

Els Mossos obren una nova pàgina en el model d’ordre públic

3
Es llegeix en minuts

El debat sobre el model d’ordre públic a Catalunya ha estat constant i apassionant els darrers anys. Mossos d’Esquadra ha estat tradicionalment al centre del debat democràtic sobre quina seguretat pública volem, la qual cosa és un senyal de bona salut democràtica. Hem de poder debatre i analitzar com volem que sigui la policia integral del país, i fer-ho junt amb els grups polítics, experts, entitats i associacions i també amb els propis responsables policials.

L’any 2013, una comissió sobre el model policial al Parlament va aconseguir forçar l’eliminació de les pilotes de goma a Catalunya. Una reivindicació –convé recordar-ho– que va néixer ideològicament des de l’esquerra, i que va ser capaç d’ocupar la centralitat del debat polític fins a aconseguir-ne l’eliminació per part del Departament aleshores liderat pel conseller Espadaler. Deu anys més tard, una de les conclusions sorgides de la darrera comissió sobre el model policial del Parlament de Catalunya instava el Govern a la retirada dels projectils de foam de llarga distància, considerats més lesius atès que es disparen a una distància d’entre 20 i 50 metres.

Atenent justament a aquest mandat del Parlament, fa pocs dies els Mossos van iniciar el procés de retirada d’aquest model de bales de foam. A partir d’ara, la policia del país passarà a utilitzar únicament els projectils de curt abast, pensats per emprar-se a distàncies d’entre 5 i 25 metres i, per tant, menys lesius per a les persones que reben l’impacte. La mesura, que havia estat llargament reivindicada per entitats i associacions, entrarà en vigor properament i permetrà encetar una nova pàgina en el model d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra.

Sense el foam més lesiu /

Aquesta maduresa demostrada per la societat catalana, capaç d’analitzar amb serenitat i fer evolucionar el seu model policial, no es tradueix de la mateixa manera, per exemple, a l’Estat espanyol. El Govern progressista del PSOE i Sumar segueix mantenint allò que Catalunya va eliminar ja fa deu anys, les pilotes de goma, que han estat qüestionades en diverses ocasions per les pròpies institucions europees. Sorprèn veure dirigents polítics d’aquestes dues formacions que a Catalunya reclamen allò que no s’han atrevit a fer a l’Estat, allà on governen.

Notícies relacionades

Per què a Catalunya s’ha eliminat el model més lesiu de foam mentre a l’Estat mantenen encara les pilotes de goma? En bona part, és per la inexistència històrica de debats a escala espanyola sobre quin ha de ser el model policial. Allò que s’ha fet en més d’una ocasió a Catalunya no s’ha produït mai a l’Estat espanyol. Això es deu a múltiples raons, però la principal és la feblesa ideològica de l’esquerra espanyola davant una dreta furibundament contrària a un debat serè i constructiu sobre com ha de ser la policia del seu país. Aquesta incapacitat ha impedit, alhora, abordar qüestions urgents com l’eliminació de les pilotes de goma o la derogació de la llei mordassa –una llei que els dos partits de Govern es van comprometre a derogar fa quatre anys–. En síntesi, la incapacitat del PSOE i Sumar per fer avenços des de l’esquerra en seguretat es deu, justament, a la seva poca fermesa ideològica per lliurar la batalla davant els poders reaccionaris.

Catalunya, mentrestant, segueix fent passos endavant. Ho farà amb l’eliminació del foam de llarg abast després d’un debat de gairebé un any al Parlament de Catalunya, on s’ha escoltat la veu de tothom. És evident que la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra ha de tenir un sistema d’ordre públic; el té, i és eficaç. I, alhora, és responsabilitat nostra ser capaços de fer evolucionar les actuacions policials per garantir els drets de tothom.

Temes:

Govern