Sembla una tonteria

I l’infinit, ¿què?

1
Es llegeix en minuts

Enmig d’uns problemes matemàtics que la meva filla va portar a casa, em vaig voler fer el llest i li vaig preguntar què pensava de l’infinit. Ella tenia el cap inclinat sobre una mà, com si li pesés massa i el coll no pogués suportar-la sense trencar-se. En aquesta posició, buscava resoldre quants pins hi havia en una pineda si al principi n’hi havia 3.284, però un incendi en va cremar 1.046, i a continuació es van plantar els 1.845. L’Helena va aixecar el cap, em va mirar com si jo fos una formiga, i va respondre a la meva pregunta: «¿I tu?».

En quin moment havia après aquest truc, vaig pensar. Li vaig confessar que a mi l’infinit em posava nerviós. Hi havia alguna cosa en el fet que algunes coses no trobessin mai un final que m’incomodava. «A mi també», es va afanyar a afegir, sense dir res més. Em va semblar un molt bon segon truc.

«Aquest número no existeix»

Notícies relacionades

Aquesta breu conversa, que es va acabar allà, perquè ella havia de restar i sumar pins, es va originar, en realitat, dos dies abans, a Pontevedra, durant la festa d’aniversari d’una amiga. Una de les convidades, professora d’educació infantil, em va explicar que una vegada li va preguntar a uns dels seus alumnes quants anys tenia. «Tres» va dir el nen, mostrant-l’hi també amb els dits. «¿I que saps quants tinc jo?», va preguntar la professora. El nen la va mirar astutament, i va replicar segur de si mateix: «¡Set!». Quan la professora li va revelar que no, que en tenia 40, el nen va obrir molt els ulls, i després va dir: «Però professora, ¡aquest número no existeix!».

La mesura de les coses requereix un aprenentatge gradual. A l’absolutament enorme, com a l’extraordinàriament petit, ens hi acostem a poc a poc, doblegant l’escepticisme i la incredulitat a poc a poc. És normal que en algun moment 40 sembli un número astronòmic, mentre encara no coneixem les implicacions del zero. La imaginació s’eixampla progressivament. Amb el temps deixa d’atordir-te el molt nombrós, tot i que neguiteja. Fins que un dia entens que sigui infinit l’avorriment, la tristesa, el somni, la ressaca, l’avarícia, l’alegria. Tot. n

Temes:

Sumar