Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La UB del teu futur

Volem una institució líder, diversa, cooperativa, oberta, saludable, global i referent

2
Es llegeix en minuts
Universitat de Barcelona

Universitat de Barcelona

Durant aquests tres anys al capdavant de la Universitat de Barcelona liderant un equip plural, solvent i compromès, hem fet un gran esforç per posar la nostra institució i comunitat al lloc que els correspon. Una institució del segle XXI es caracteritza per la seva capacitat d’ajustar-se als valors que vertebren les nostres societats i, en particular, les comunitats amb les quals treballem. Quina ha estat, doncs, la nostra tasca? Hi ha diferents factors, però és important destacar, per entendre on volem anar, alguns elements com l’obertura de la universitat a l’exterior, la consolidació de la UB com a referent internacional en l’àmbit de la recerca, l’aposta pel lideratge en formació, la decisió de crear noves aliances dins de Catalunya i al món, la fermesa en les negociacions, l’aprofitament de la normativa per ampliar i potenciar l’estabilitat laboral, l’aposta per la sostenibilitat i la defensa de la igualtat i la tolerància zero davant qualsevol abús i fet discriminatori.

Aquesta necessitat d’endreçar la casa i al mateix temps iniciar-ne la transformació, de la qual ja veiem fruits, respon a l’objectiu de preparar la institució per a la negociació dels projectes que han de definir quina és la futura Universitat de Barcelona que volem. És imperatiu ser forts i estar consolidats en cadascuna de les nostres posicions per poder negociar de tu a tu amb les altres institucions, altres organismes i les empreses amb què ens relacionem. I la raó és senzilla: volem fer una universitat que estigui perfectament arrelada en els valors de la nostra comunitat i pugui projectar aquests valors al conjunt de la societat.

El futur de la UB passa per ser una institució líder, diversa, cooperativa, oberta, saludable, global i referent. Durant aquests tres anys, hem treballat per orientar la institució en línia amb aquests valors; ara toca fer un pas endavant i construir una institució en què aquests valors ens permetin conquerir el futur. Una institució on la recerca sigui la llavor indiscutible d’una docència de qualitat i una transferència que contribueixi a transformar la nostra societat, una institució catalana que treballa globalment, una institució on les persones i el seu benestar siguin al centre de tot.

Els valors de la vida universitària, els valors de l’alumnat, s’han de centrar a ser una universitat líder, diversa, cooperativa, referent, oberta, global i saludable.

Notícies relacionades

Per fer-ho possible, aquests valors entronquen també amb quatre eixos prioritaris i estratègics, com són una UB sostenible capdavantera a fer front a l’emergència climàtica i la crisi ecosocial que se’n deriva. Una UB veritablement igualitària perquè tothom és divers i tothom hi està inclòs. Una UB centrada en les persones, ja que no som només un lloc de treball o d’estudi, sinó una manera d’entendre la complexitat de les coses. I finalment, una UB digital que ens permeti arribar més lluny amb menys, un projecte que ja hem engegat i que ara cal continuar, i hem d’assolir reptes nous per aconseguir millors processos de gestió i d’informació.

Aquests són els arguments que ens permetran consolidar el projecte que vam començar fa tres anys i que ara volem culminar amb el suport de tota la comunitat de la Universitat de Barcelona. Sabem que encara ens queda molta feina a fer i que encara tenim reptes pendents de l’anterior escomesa electoral, però ara demanem la confiança de tothom per poder continuar endavant amb un projecte engrescador i de futur, sense populisme, amb un projecte sòlid i sense falses promeses.