Newsletter

Quan el lideratge femení és una trampa

1
Es llegeix en minuts
Quan el lideratge femení és una trampa

FCB

Arribar a dalt de tot pot ser un regal enverinat per a les dones que són en organitzacions –empreses, partits polítics o clubs– que passen moments crítics, gairebé sempre provocats per homes. Si no, que l’hi preguntin a Elena Fort, vicepresidenta institucional del FC Barcelona, responsable de l’Espai Barça i bon exemple de quan el mort se l’han de carregar elles. Fort ha sigut l’elegida pel club per respondre a aquest diari de les acusacions d’explotació laboral fetes pels treballadors de les obres del Camp Nou. Ella s’ho deuria pensar bé abans de donar la cara pel club i pel seu president, Joan Laporta, a qui EL PERIÓDICO va voler entrevistar, sense èxit. Afirmar que «no tenim 2.000 treballadors dormint al carrer, això és que les coses funcionen» o que suplantar la identitat d’un treballador és una «irregularitat lleu» no la deixa en gaire bon lloc.

Notícies relacionades

Fort és un cas clar de les dones que ocupen complexos llocs de responsabilitat en temps de crisi. Els riscos a què s’enfronten en les seves organitzacions són elevats. Ho accepten perquè les oportunitats de promoció que tenen són més baixes que les dels homes, tot i que saben que les seves possibilitats de fracassar arriben fins a l’infinit i més enllà. Moltes d’elles renuncien o són destituïdes després de caure en una trampa que llasta les seves carreres per sempre. De trencar el sostre de vidre a estimbar-se pel precipici amb la seva autoestima en mínims històrics i amb els opositors del lideratge femení exultants.

Les organitzacions s’equivoquen si recorren a les dones només quan cal donar la volta a moments difícils, confiant en les seves habilitats directives, però les col·loquen en situacions problemàtiques. Sap greu utilitzar-les com a solució quan ja no hi ha solució, com explica Gloria Lomana, fundadora de 50&50 Gender Leadership en l’última entrega de 8M Tot l’Any, l’aposta editorial del diari en favor de la igualtat i l’empoderament femení.