NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Sánchez, a l’epicentre de la UE

1
Es llegeix en minuts
Sánchez, a l’epicentre de la UE

REUTERS /Jon Nazca

La premsa atrinxerada contra la investidura de Pedro Sánchez, correlat dels portaveus de la Moncloa, ha posat el focus en les alarmes que s’han encès a la UE per la llei d’amnistia. Certament, el concepte de ‘lawfare’ posa els pèls de punta als passadissos de la UE igual que els coquetejos (tot i que fossin per personatges estrambòtics de tercera fila) d’algun entorn independentista amb la perifèria del règim de Putin. Però l’amplificador de l’atenció que presten les institucions comunitàries a l’amnistia és la precampanya per a les eleccions al Parlament del juny.

Notícies relacionades

Per a la socialdemocràcia europea, retenir Espanya a les seves mans és vital per aconseguir l’any que ve renovar el pacte amb el Partit Popular Europeu (PPE) tot i que perdi estrepitosament les eleccions. La investidura de Sánchez ha coincidit en el temps amb la caiguda d’António Costa a Portugal, amb la qual cosa encara és més rellevant. Però l’elecció del líder del PSOE també impacta en l’enverinat debat intern al PPE entre Ursula von der Leyen, actual presidenta de la Comissió Europea, i Manfred Weber, el líder del partit al Parlament Europeu. La primera opta a la reelecció i és partidària de mantenir l’aliança amb els socialdemòcrates. El segon especula amb la possibilitat de liderar una aliança amb els socis de Vox a Europa.

Feijóo s’ha posicionat fins ara al costat de Weber, especialment per l’animadversió que li produeix la bona relació de Von der Leyen amb Sánchez des de la pandèmia i els fons Next Generation. El que ha passat aquesta setmana a Espanya té un efecte papallona a la UE, perquè els partidaris de l’aliança PPE-PS han guanyat una peça que han perdut els que busquen sumar els conservadors amb la ultradreta i moure l’agenda europea cap a la guerra cultural. Tot això no resta gravetat a la preocupació per la llei d’amnistia, però cal posar-la en el context d’una lluita pel poder igual d’acarnissada que la que vivim aquí.