Trens a Catalunya Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Màgia potàgia amb Rodalies

L’error de l’Estat és no haver traspassat fa temps Rodalies. Ni la gestió ni el funcionament serien millors, però ja no en parlaríem

El Parlament deixa per a finals de novembre el ple sobre Rodalies que Aragonès va demanar amb urgència

Rodalies, dues dècades de disputes que ERC vol tancar amb la investidura de Sánchez

1
Es llegeix en minuts
Màgia potàgia amb Rodalies

El Periódico

Un dels més grans errors dels successius governs espanyols és no haver traspassat completament el servei de Rodalies. Parlo d’un traspàs ple, perquè, tot i que no se sàpiga, la gestió dels serveis ferroviaris que transcorren íntegrament a Catalunya correspon des del 2010 a la Generalitat. Les funcions principals que assumeix són «la regulació i ordenació del servei, la planificació de l’oferta, la gestió i coordinació, la inspecció del servei, les tarifes i les sancions». L’Estat, a través d’Adif i Renfe, conserva les competències sobre la infraestructura i, per tant, és el responsable de les inversions.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Fa anys que els polítics sobiranistes parlen malament de Rodalies, descrivint un servei gairebé tercermundista, i el president Pere Aragonès insisteix en cada oportunitat, com va fer al Senat després de queixar-se també del dèficit fiscal, aquests 22.000 milions que paguem de més a Madrid i que si els tinguéssim farien de Catalunya la Dinamarca del sud. Populisme en vena. Els mitjans nacionalistes, particularment les emissores de ràdio, publiciten cada dia qualsevol retard, una denúncia que, per exemple, no fan sobre les llistes d’espera en la sanitat ni sobre la falta de metges especialistes, com tampoc sobre els FFGG. 

Notícies relacionades

És clar que hi ha retards a Rodalies, però la mateixa Generalitat, que és qui en gestiona el servei, xifra la puntualitat en més del 90%. L’independentisme ha convertit la Renfe en el blanc de les seves crítiques a fi d’alimentar un greuge. Moltes de les incidències són provocades per problemes en la infraestructura, tot i que fa gairebé tres anys que Adif desenvolupa una forta inversió a Catalunya, cosa que comporta obres que provisionalment generen més molèsties.

Però l’error de l’Estat és no haver traspassat fa temps Rodalies. Ni la gestió ni el funcionament serien millors, però ja no en parlaríem. O potser sí, però seria per lloar les excel·lències del servei. Igual com la propaganda nacionalista parla meravelles de l’escola i la sanitat catalanes. Que fàcil que seria fer màgia potàgia amb Rodalies.