3
Es llegeix en minuts
El cop d’estat de Trias

Cedida

Xavier Trias està en forma. Es manté bé, però va perdre l’alcaldia en l’últim minut. Bé, l’hi van arrabassar de males maneres com diu ell. Vaig comprovar que no està vell ni xaruc aquest dijous en la tradicional festa anual de la terrassa de l’hotel Claris. Sembla alliberat i una mica de tornada de tot. Fa la sensació que continua pensant que «els bombin a tots». Aquella nit vaig sentir la interessant tertúlia que va mantenir amb Lluís Sans, el propietari de la millor botiga de roba de la ciutat, i el director general d’Intermedia, Albert Ortas. L’exalcalde es reafirmava en les polèmiques paraules que havia dit a la SER en què acusava el PSOE d’estar rere el fallit cop d’estat de 1981. «És que no és nou, està escrit i ho sap tothom», va repetir en bucle.

I si Trias està en forma, Jaume Collboni encara ho està més. No hi ha acte rellevant de Barcelona on no sigui present. Arriba a tot i és feliç. Millor així. Tenir un alcalde que somriu dona confiança al ciutadà. Aquesta setmana l’hem vist en inauguracions, actes institucionals, en l’enterrament de l’estimat mecenes català, Antoni Vila Casas, en la celebració dels 45 anys d’El Periódico i a la terrassa del Claris. Doncs sí, i tot amb un somriure permanent i sense assessors que l’adulin o guardaespatlles dels que et fiscalitzen amb la mirada. Tant és així que em va explicar amb tota naturalitat el lloc que va triar per celebrar el seu aniversari fa dues setmanes. Va ser a l’Agüita Vins del carrer de la Volta. Un bar i botiga de vins situat als baixos d’un edifici històric construït el 1750. Un lloc acollidor on es poden degustar excel·lents vins catalans. Aquell dia, el de l’aniversari, ho va comprovar el ministre Miquel Iceta.

Tornant al Claris, els propietaris de l’hotel, Jordi Clos i el seu fill Joaquim, són uns perfectes amfitrions. El Jordi va ser qui va aconseguir la foto de Collboni al costat de Trias. No hi haurà sociovergència, però almenys hi ha cordialitat entre tots dos i això també és bo per a Barcelona. Hi van assistir, entre altres, Jaume GiróJosep Maria Xercavins, l’exalcalde Joan ClosEnric Crous o Juan María Hernández Puertolas i Esther Grávalos. ¡Ah! hi era també, Emmanuel Guijon, el director del Museu Picasso que arribava d’una recepció privada al museu amb 25 ministres de Transports europeus.

Doble èxit d’Enric Jové

El gran triomfador de la setmana és el publicista i CEO de McCann, Enric Jové. Ell solet, bé, amb el seu equip, ha guanyat les dues eleccions més importants que s’han celebrat aquest any. Les de l’ajuntament i les de la Cambra de Comerç. Va fer guanyar Trias i ara Josep Santacreu. Jové, a diferència de la candidatura independentista, va fer una campanya de perfil baix, però directa, treballada i amb molta anàlisi prèvia. O sigui, res a veure amb el que es van gastar els seus rivals en televisió i ràdio o el ‘mailing’ pagat per l’ANC. Resultat final: Santacreu va arrasar.

Notícies relacionades

Per cert, se’n van assabentar del resultat per una trucada del periodista d’aquest diari Agustí Sala. Mentre esperaven la compareixença del secretari d’empresa, Albert Castellanos, algú es va avançar. La candidatura derrotada ho tenia tot preparat a la Llotja i es van quedar amb un pam de nas. Especialment dura va ser la derrota de l’expolític independentista Joan Canadell. En la seva vocalia va ser escombrat per Xavier Pujol de Ficosa, per un 55 a 17. Nous temps per a la Cambra.

45 anys d’El Periódico

Dimecres vam veure una àmplia cobertura de la festa del 45è aniversari d’El Periódico. Un diari que va néixer el mateix any que Prensa Ibérica i el mateix que es va aprovar la Constitució espanyola. Així ho va remarcar l’editor i president de Prensa Ibérica, Javier Moll, que va assistir a l’acte amb la seva dona i vicepresidenta, Arantza Sarasola, el seu fill i CEO del grup editorial, Aitor Moll, i les seves filles SusanaArantxaIdoia i Ainhoa. Sens dubte, un exemple d’empresa familiar. Va assistir una àmplia representació de la societat civil, política, cultural i empresarial catalana. Entre els presents, Salvador AlemanySalvador IllaLluís SeguíJoan Boix i Anna BoschJuli CapellaPau RelatMaite BarreraAlfonso RodésAurora CatàSilvia AlsinaNúria CabutíPere NavarroEnric CanetAnna Gener, el conseller Elena, l’alcalde i Pilar Rahola, que no va desaprofitar l’ocasió per gravar un dels seus vídeos.

Temes:

Barcelonejant