Error del sistema Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Ideologies intocables

Clamar per la innocència d’uns desconeguts pel simple fet de ser independentistes i titllar d’opressió tota acció policial, no només deixa indefensa la ciutadania, també és la sublimació del mite per sobre de la raó

2
Es llegeix en minuts
Ideologies intocables

Siu Wu

La mitificació sobrevola les ideologies. El mite s’entronca amb la teoria, mirant de completar-la. Una abraçada entre emoció i raó de la qual brollen els somnis col·lectius, també la pudor de la regurgitació. Tot depèn del trenat. Quan el mite s’apropia de la causa i la sacralitza, el baf de la respiració ennuvola la mirada. L’element aliè esdevé hostil. Es rebutja la crítica, encara més l’autocrítica. Només el que és propi sembla digne de ser admirat, dipositari de la veritat absoluta, de la bondat més incondicional. Pura ceguesa. Perillosa ceguesa.

400 litres d’oli de motor, diversos temporitzadors i un tub negre que sortia de dos bidons de lubricant fins a l’entrada del túnel de la Flauta, al Solsonès. Aquest va ser el material que va trobar la Policia Nacional dies abans que el pilot de la Vuelta a Espanya recorregués la ruta. Quatre individus van ser detinguts mentre el manipulaven. Després de passar 48 hores a comissària, estan en llibertat amb càrrecs.

Alguns polítics independentistes es van afanyar a tuitejar en defensa dels detinguts. Oriol Junqueras: «La policia espanyola, contra les llibertats fonamentals i els drets humans. ¡Llibertat detinguts! #Amnistia #Autodeterminació». Marta Rovira: «Això és persecució de l’independentisme i repressió política». Laura Borràs: «¡Prou de criminalitzar el dret a la protesta!». Jordi Turull: «Demanem la llibertat immediata dels detinguts».

Notícies relacionades

Les reaccions resulten inquietants. Clamar per la innocència d’uns desconeguts pel simple fet de ser independentistes i titllar d’opressió tota acció policial, no només deixa indefensa la ciutadania, també és la sublimació del mite per sobre de la raó. Com si l’independentisme estigués ungit per la bondat absoluta i ‘el que és espanyol’ tingués l’estigma de la maldat. ¿Víctimes amb 400 litres d’oli de motor a punt per ser abocats a la carretera? ¿Fins a quin punt es pot recargolar el dret a la protesta?

A diferència de la defensa tancada que Quim Torra va pronunciar com a president de la Generalitat després de la detenció d’uns CDR acusats de preparar accions amb explosius, resulta rellevant el silenci actual de Pere Aragonès. Encara més el de Carles Puigdemont. Aquests dies en què s’estudia la possibilitat d’una amnistia, resulta imprescindible dilucidar els termes en què es produiria. Si es busca una mena de reconciliació, ¿quina seria la seva naturalesa? Amb els mites no es pacta, amb les ideologies intocables és impossible l’acord, només exigeixen homenatge. I mai en tenen prou.