Apunt

Ocupació: bufar i xarrupar

2
Es llegeix en minuts
Ocupació: bufar i xarrupar

No és bo caure en l’eufòria. Ni tan sols amb unes dades com les de l’enquesta de població activa (EPA) del segon de trimestre, que inclou un rècord sense precedents d’ocupació, amb 21 milions de persones afiliades a la Seguretat (mai s’havia arribat a aquesta quantitat de persones amb feina) i la reducció de l’atur, amb la taxa d’atur més baixa des del 2008. El segon trimestre sol ser el millor per al mercat laboral perquè a les contractacions de la Setmana Santa s’afegeixen les de l’estiu en el sector turístic. Però, tot i així, amb una creació de 603.900 nous ocupats, s’arriba a una cota sense precedents. Dir que són males dades no sembla el més encertat.

I no diguem retorçar les dades o recórrer a advertir sobre el futur, tot i que mai està de més perquè una eufòria excessiva pot frenar les reformes necessàries, davant l’absència de males xifres o la dificultat de trobar-les. Ara l’economia va bé («com una moto» va arribar a dir el president del Govern central, Pedro Sánchez, en un moment en què es va envalentir), però les perspectives de cara a la segona meitat de l’any no són bones, afirmen els més pessimistes.

Notícies relacionades

Una cosa semblant deien fa uns mesos, i des de tots els serveis d’estudis fins al Fons Monetari Internacional (FMI) no han parat de revisar les seves estimacions a l’alça. Aquest últim organisme ha situat el creixement d’Espanya per a aquest any en el 2,5%, un punt més que el que havia calculat a l’abril. És veritat que és sobretot gràcies al turisme i els serveis, però hi ha creixement. I molt superior al que molts preveien.

Es genera ocupació i, a més, amb reducció de la precarietat per la reforma laboral. Fins i tot barons d’autonomies del PP es vanten que l’ocupació marxa molt bé als seus territoris, quan el seu partit durant la campanya electoral perquè Alberto Núñez Feijóo fos president de l’Executiu central deia si fa o no fa que estàvem en crisi. Ateses les dades, aquesta tàctica en el front econòmic és com bufar i xarrupar alhora. A veure si haurà influït en els resultats del 23J.