Canvi climàtic Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Hora de construir ponts

Les Nacions Unides criden a la unió entre els més damnificats pel canvi climàtic i els més responsables

3
Es llegeix en minuts
Hora de construir ponts

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Türk, va afirmar en la darrera conferència sobre el clima: "Hem de construir ponts que uneixin les persones, les institucions, les empreses i els governs i que uneixin també els més damnificats pel canvi climàtic amb els més responsables". Construint aquesta corda d’unió, les Nacions Unides, en la seva darrera Conferència sobre Comerç i Desenvolupament del 5 de juliol a Ginebra va debatre sobre les polítiques de competència i ha fet una aposta clara per a la sostenibilitat ambiental, la conservació de la biodiversitat i la transformació digital.

L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), present a la conferència, fa seves les apostes de les Nacions Unides. Les lleis i polítiques de competència han de jugar un paper clau promocionant la innovació, facilitant a les empreses unes regles de joc equitatives i fomentant que els consumidors prenguin les millors decisions. En aquest sentit, la Comissió Europea ja ha declarat que les autoritats de competència han de contribuir a recolzar polítiques ecològiques. Aquesta és doncs una de les mesures que aplica l’ACCO en els seus informes.

Amb aquesta idea d'avançar cap a una economia més sostenible, les empreses poden necessitar coordinar-se amb els seus competidors per aconseguir un determinat resultat. És en aquest context on poden sorgir conflictes entre els objectius de sostenibilitat i la protecció de la competència.

Alguns països de la Unió Europea, com Àustria i els Països Baixos, ja han començat a elaborar directrius per fer les bases que han d’aclarir l'aplicació de la política de competència en els acords de sostenibilitat. Altres països, com el Japó, han publicat un esborrany ('Directrius per a iniciatives empresarials, cap a una societat verda') en què aclareixen els tipus d'acords de col·laboració que poden plantejar problemes de competència.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Des de Catalunya ja estem treballant en dos estudis relacionats amb el desenvolupament sostenible. Des del 2021 s'està analitzant el desenvolupament del mercat del servei de recàrrega energètica de vehicles elèctrics d'accés públic, amb la convicció de la importància de la competència com a element que pot contribuir a fer l'economia més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

L’anàlisi també inclou els mercats de generació d'electricitat a partir de fonts renovables a Catalunya i així identificar possibles obstacles i fer recomanacions amb l'objectiu de contribuir a fomentar la competència en el sector. Aquests mètodes de producció d'energia elèctrica renovable, com la solar o l'eòlica, haurien de guanyar molt més protagonisme a conseqüència de la persecució dels objectius de descarbonització establerts en l'àmbit europeu.

Mercats digitals

Les polítiques digitals han estat un altre dels grans eixos de debat de la conferència. El tracte de favor dels governs a determinades empreses o sectors (tecnologies de la informació, l'electrònica o la mecatrònica) pot obstaculitzar l'aplicació de regles del joc equitatives, cosa que pot conduir a l'abús de posició dominant en els mercats digitals.

Un dels exemples més destacats de regulació de les plataformes digitals és la llei de mercats digitals de la UE. Moltes autoritats de la competència com Àustria, la Xina, el Japó i Sud-àfrica, han publicat declaracions i directrius amb l'objectiu d'aconseguir l'equilibri entre fomentar la innovació i promoure la competència en els mercats digitals.

Notícies relacionades

En aquest sentit, l'ACCO està treballant en una guia sobre intel·ligència artificial, algoritmes i Big Data. L'ús cada vegada més freqüent d'aquests elements pot comportar grans millores que beneficiïn el consumidor, però alhora pot comportar infraccions de la normativa de competència. L'objectiu final de la guia és facilitar que les empreses compleixin el marc normatiu de la competència.

Per aquest motiu, les autoritats de la competència com l'ACCO s'han convertit en actors principals per al desenvolupament de les polítiques digitals i de sostenibilitat mediambiental, sempre en benefici del consumidor i dels mercats en aquests sectors.