Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Guerra i clima

Tot i que sembli mentida, per a una part de la població mundial, per ara la més vulnerable, la combinació d’aquestes dues crisis acaba convertint la seva vida en un infern.

2
Es llegeix en minuts
Guerra i clima

EPC

Tot i que hi hagi qui ho negui, el canvi climàtic és real. La batalla per frenar les conseqüències de l’escalfament global ja no és només un esforç per deixar un món millor als nostres fills. Més enllà de la preocupació pel llegat a pròximes generacions, és una realitat que ja és aquí i curiosament la guerra a Ucraïna pot ser que ens porti a veure les seves principals conseqüències. ¿Què hi tenen a veure una cosa i l’altra?

Tot i que sembli mentida, per a una part de la població mundial, per ara la més vulnerable, la combinació d’aquestes dues crisis acaba convertint la seva vida en un infern. Mentre els llums de l’actualitat internacional es fixen en el resultat de les urnes a Espanya, en el costat fosc de l’agenda, aquell del qual menys es parla, queden milions de persones que viuen amb la situació de dependre de menjar una vegada al dia. ¡Només una!

Notícies relacionades

És una realitat que afecta molts països, però a la zona del mapa de l’Àfrica on el dibuix a l’Est recorda una banya de rinoceront, la gent allà està morint en part com a conseqüència del clima, en part per les derivades de la guerra. En aquesta regió fa més d’un lustre que no hi plou, o hi plou molt poc. Més de cinc anys sense un dia de pluja complet fan de la banya de l’Àfrica ara mateix el pitjor lloc del món per alimentar-se o tenir accés a l’aigua. Amb les collites destruïdes i el bestiar en bona mesura mort, la gent depèn del gra que ve precisament d’Ucraïna.

Les Nacions Unides van aconseguir un acord perquè la guerra no impedís la sortida de barcos des del mar Negre. Però després d’un any en què s’ha aconseguit portar gairebé un milió de tones de gra a Somàlia, Kenya i Etiòpia, l’acord s’ha trencat. Rússia no permetrà que els barcos continuïn sortint, els considerarà objectius de guerra i per si hi hagués dubtes bombardeja el port d’Odessa i els graners d’on surt. No trigarem a veure imatges apocalíptiques. Les víctimes no seran al camp de batalla, sinó en aquests altres països on el clima ha assecat la terra i ara la guerra els priva de menjar. Una altra manera de matar.