La foguera Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

‘Orlando’ i la curta de Valdemorillo

¿Potser la ideologia no importa quan s’ha de retallar, i es retalla això i no allò altre? ¿No és això una excusa per a la censura?

2
Es llegeix en minuts
‘Orlando’ i la curta de Valdemorillo

EPC

Resulta que a Valdemorillo, Madrid, una companyia teatral que porta obres clàssiques a pobles petits ha denunciat que el nou equip consistorial (PP i Vox) ha cancel·lat la seva adaptació de l’‘Orlando’ de Virginia Woolf per «motius ideològics». L’equip anterior (PP i Ciutadans) va contractar l’obra i segons Pablo Hueto, fundador de la companyia, un funcionari els va notificar per telèfon que la decisió de carregar-se ‘Orlando’ era de la nova regidora de Vox.

El director va demanar que l’hi diguessin per escrit, però en el mail els van donar raons més vagues. Des de l’ajuntament, que la cancel·lació és per pressupost i que també s’han carregat el cine d’estiu sense que saltin les alarmes de la premsa. És la paraula de l’ajuntament contra la de Pablo Hueto, ¿a qui creure, a l’artista o als polítics? Bo: jo he decidit creure a l’ajuntament i us diré per què: si fos certa la versió de Hueto, ¿què podríem dir de la regidora de Cultura de Vox? ¿No seria la persona més curta, ruca i barroera d’Espanya? 

Impossible. Impossible que hi hagi a Espanya algú tan summament ‘becerril de la sierra’. Senyora Victoria Amparo Gil Movellán, ¡segur que vostè no ha considerat que ‘Orlando’, per contenir un canvi de sexe, és una obra qüestionable des de cap punt de vista moral! És clar, un sospita, perquè la tendència a la dreta dura és Ron de Santis, el gran inquisidor de Florida i candidat a substituir Trump. Home que, amb l’excusa que alguns llibres de contingut LGTB per a nens són dolents (això els hi concedeixo), ha encapçalat amb altres republicans la principal expurgació de llibres de biblioteques dels últims anys. ¡I aquests havien de defensar la llibertat d’expressió de les repressions de la correcció política i el woke! Amb aliats així, qui necessita cultura de la cancel·lació.

Notícies relacionades

El cas de Valdemorillo no deixa de ser confús. Quan un ajuntament cancel·lava cultura solia vantar-se’n. Va passar amb el rock radical basc a municipis del PP o amb C. Tangana a Bilbao per part de Podem: sempre la suposada moral superior justificant-se. Això d’argüir motius econòmics, com va fer la Comunitat de Madrid quan es va carregar l’obra de Paco Bezerra, no ho vaig veure venir. Però fa pudor de mentida.

¿Potser la ideologia no importa quan s’ha de retallar, i es retalla això i no allò altre? ¿No és això una excusa per a la censura? Alguna cosa ha de tenir ‘Orlando’ perquè aquesta obra, i no una altra, hagi despertat el recel de la curta de Valdemorillo. Sempre ens quedarà Lope.

Temes:

Teatre Vox