Anàlisi Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El motí

Cap govern de la naturalesa que sigui pot quedar-se impassible davant una rebel·lió com la dels mercenaris de Wagner i, per tant, Putin, haurà de prendre mesures, i les haurà de prendre més aviat que tard

Guerra d’Ucraïna: última hora en directe

2
Es llegeix en minuts
El motí

VLADIMIR SMIRNOV / SPUTNIK / KRE

Probablement, res del que s’ha vist durant els últims dies a Rússia hauria tingut lloc sense la guerra a Ucraïna. La potencial desestabilització en què s’hauria pogut veure immers el país més gran del món i les seves armes nuclears té una variable essencial, que és el garrafal error comès pel mateix líder, Vladímir Putin, quan va decidir llançar la seva ofensiva del febrer del 2022 contra Ucraïna.

Una bona part del que podem estar presenciant a Rússia està relacionat amb el desenvolupament de la guerra a Ucraïna. Les posicions entorn de com s’havia d’abordar aquesta guerra des del camp rus es troben en l’origen que ha portat un oligarca capritxós i amb armes a intentar convèncer el seu valedor, Putin, que les seves posicions eren les bones, davant les quals defensaven els seus adversaris polítics, el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i el cap d’Estat Major, el general Gueràssimov. Quan es va adonar que havia sobrepassat el límit, va fer marxa enrere.

Totes les previsions li han sortit malament, però fins i tot ni en el pitjor dels escenaris ningú es podia imaginar que un episodi com el d’aquests dies podria ser possible en el marc d’un règim cada vegada més autocràtic. Potser estem només davant un fet que quedarà en no res, però no sembla que hagi de ser el cas. Cap govern de la naturalesa que sigui es pot quedar impassible davant aquests esdeveniments i, per tant, Putin, haurà de prendre mesures, i les haurà de prendre més aviat que tard. En funció d’aquestes decisions, que probablement portin cap a una reestructuració de la cúpula del Ministeri de Defensa, serà quan, efectivament, puguem començar a treure conclusions menys especulatives sobre cap a on es dirigeix el règim, cap a la seva consolidació o cap a altres escenaris.

En tot cas, no sembla que, de moment, hi hagi canvis substantius a Rússia. Prigojin no ha aconseguit les aliances necessàries per posar en dubte el règim, cap dels seus potencials aliats va fer un pas al davant per posar-se al seu costat. A més, la manera com s’ha resolt el greuge també ha evitat que les especulacions sobre l’adveniment d’un conflicte civil hagin quedat en l’oblit. De moment, el sistema ha funcionat per controlar el motí.

Notícies relacionades

I mentre tot això passava, des de la resta del món es contenia l’alè i s’enfrontava al dilema d’una Rússia estable o inestable. L’escenari d’un conflicte civil agradava els més russòfobs, el desmembrament de Rússia és un dels objectius, mentre que els més racionals temien un escenari en què les armes nuclears caiguessin en mans de diferents i descontrolats senyors de la guerra.

Sí, el que passa a Ucraïna té efectes a Rússia de manera directa. Putin ha vinculat el seu destí al que passi al front de guerra, l’escenari de prolongació de la guerra beneficia els seus interessos i, per a això, no se n’oblidin, de moment, la principal carta que ha tingut han sigut els mercenaris Wagner. Això també explica moltes coses.