Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

3
Es llegeix en minuts
Les energies renovables, el boc expiatori

Les energies renovables representen un paupèrrim 5,8% del consum d’energia a tot el món (a Catalunya un 5,4% el 2019). Amb tot, ha fet fortuna l’afirmació que no estem fent una veritable transició energètica, sinó que aquestes s’afegeixen a les fòssils que continuen creixent. És cert que la demanda d’energia segueix creixent a escala global, però això no és culpa de les renovables.

La culpa és d’un model de desenvolupament socioeconòmic global que es basa en 2 factors insostenibles per naturalesa. El primer és un metabolisme material i energètic lineal: d’extracció, explotació i dejecció. Pel que fa a matèries primeres, a Europa consumim cada any 15.700 kg de materials per habitant i només el 44% es reciclen o queden fixats; el 56% restant són residus abocats. ¡Correspon a 221 vegades el pes d’un europeu, cada any! Pel que fa a l’energia, el 2020 al món es van produir 21.800 milions de metres cúbics de combustibles fòssils. Això equival a una muntanya de 2,8 km d’alçada, 2,8 km de façana i 2,8 km de fondària. ¡Cada any també!

El segon factor, el creixement econòmic. Tots els països (capitalistes, comunistes i dictadures) basen la satisfacció de necessitats, serveis i progrés de la societat en un model d’expansió contínua del PIB. És un pilar tan monolític de la civilització actual, que impregna fins i tot els models de lluita contra el canvi climàtic de l’IPCC. Les renovables no tenen la culpa ni del primer ni del segon d’aquests factors. I tampoc tenen la culpa que els Estats que no gaudeixen del nostre nivell de vida (cada habitant del Nord Global és com 3 de la resta del planeta quant a materials i energia) vulguin «atrapar» els països rics en renda i accés a béns, tecnologia i serveis.

Notícies relacionades

Les renovables tampoc són les culpables que els darrers 30 anys la globalització neoliberal hagi alimentat la deslocalització industrial cap a Àsia, el Magreb i Llatinoamèrica, ni que ara es despertin els Estats europeus al fet que els materials crítics per la transició energètica i el seu processament estiguin bàsicament en mans de la Xina. Ens hem acostumat a viure com reis ignorant d’on venen els productes que comprem, ignorant què passa quan ens en desfem i obviant encara més l’energia que ha estat necessària per produir-los i la que fa falta per sostenir el tren de vida que portem. Hem convertit l’hiperconsum en la norma. I ara que toca canviar de rumb, necessitem un boc expiatori per «no mirar amunt»; per no confrontar el fet que hem de consumir menys.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Hi ha excel·lents publicacions explicant que hem de decréixer, però ara per ara, malauradament, el seu major èxit és nodrir l’oposició a les renovables, que les necessitem sí o sí si volem empetitir el gegantí cub de fòssils que cremem any rere any. Enguany, per respectar el límit científic de l’any 2030, Catalunya hauria de retallar un 6,2% les emissions de CO2, però no ho farà. És un pas més cap a l’abisme. Des del Gloria (2020) i l’actual sequera a Catalunya els impactes del canvi climàtic i la contaminació han costat l’equivalent a 2.500 milions d’euros, un peatge que creixerà sense aturador si no actuem de manera immediata i decidida. Però el problema són els aerogeneradors i plaques al paisatge que ens estalviaran 20 o 30 anys d’emissions. Hem convertit les renovables en el boc expiatori d’un sistema que no sabem i –m’atreviria a dir– que no volem canviar. Ja ho farà la generació dels nostres fills i nets, amb el que els quedi de civilització