Newsletter

1
Es llegeix en minuts
A1-175784040.jpg

A1-175784040.jpg / GEORGINA ROIG

Tota societat té persones que viuen en els marges, que van sortir del centre de la pàgina de la convivència i es van aïllar molt més durant la pandèmia. Com l’Alejandro, un informàtic del Prat de 46 anys marcat per la mort del seu pare, que no sortia de casa des de feia tres anys, que pesava 250 quilos i que acumulava tones d’escombraries. Els bombers el van rescatar amb una excavadora, perquè ell mateix va trucar a Emergències. Abans s’havia negat a rebre ajuda o deixar entrar la policia a casa seva malgrat les queixes dels veïns.

La seva vivenda va ser buidada després per SEO Experts, empresa especialitzada en neteges traumàtiques, dirigida per Antoni Valls. Fa més de 20 anys que es dedica a buidar pisos de persones que acumulen residus (síndrome de Diògenes) i animals (síndrome de l’Arca de Noè). Detecten molts més casos de brutícia extrema a l’estiu que a l’hivern, perquè la fetor es nota més, i realitzen tres serveis per setmana. Els encàrrecs per netejar una vivenda, que poden costar uns 7.500 euros, els arriben a través dels pròxims als afectats o dels serveis socials en cas de persones sense recursos. Els ajuntaments paguen tard i malament, i per això algunes licitacions d’aquests serveis queden desertes.

Notícies relacionades

Sabem, gràcies a la imprescindible mirada d’Elisenda Colell, que el perfil de l’afectat per la síndrome de Diògenes és el d’una persona d’entre 40 i 50 anys, amb trastorns mentals i que ha trencat amb família i amics. Moltes vegades té altres patologies i viu sol perquè vol.

Aquests casos, que són molt més habituals del que creiem, són un exemple de les llacunes en les polítiques d’atenció als més vulnerables. Detectar els casos abans que arribin a aquesta situació d’insalubritat extrema requereix recursos i és difícil, com adverteixen els mateixos psicòlegs especialitzats, però no per això deixa de ser imprescindible. També ho és acompanyar els afectats en la seva necessària tornada a la vida en societat.