Guerra a Europa Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿On som a Ucraïna?

Putin presumia de poder prendre el país en 15 dies i la realitat és que en 15 mesos no n’ha aconseguit res més que un pessic. Preparem-nos, per tant, per veure més episodis com Bakhmut

1
Es llegeix en minuts
¿On som a Ucraïna?

FUERZAS ARMADAS DE UCRANIA / REUTERS

La batalla de Bakhmut ha deixat la pitjor memòria del que pot ser una guerra: tota una ciutat reduïda a runa amb milers de persones mortes als dos bàndols, incloent-hi població no combatent atrapada entre el foc creuat. Ara als carrers hipatrulla l’exèrcit rus, després d'esmerçar-se com si hagués sigut l’objectiu principal d’aquesta guerra. Però, ¿quin significat té aquesta petita localitat reduïda a runa? Abans que comencés el rigor de l’hivern, l’Exèrcit ucraïnès havia guanyat les ciutats de Khàrkiv i Kherson, i van expulsar-ne els russos. Ucraïna començava a guanyar i el president Zelenski es va deixar veure a Bakhmut, per demostrar que les seves forces controlaven la ciutat. La veritat, en les guerres, cau com una fulla morta quan comença la propaganda. Bakhmut no és més important que això, controlar el missatge i fabricar un relat sobre qui guanya la guerra. ¿On som ara?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La realitat és que ni estant en mans d’uns o d’altres això s’ha acabat. La guerra continua i se n’anuncia ara la fase més crua. Amb l’entrada de l’hivern, la neu primer i el fang després feien gairebé impossible l’avançament de les tropes. Però al final de la primavera les coses canvien, la calor dels últims dies i la sequera que també afecta Ucraïna converteix els camps en autopistes perquè avancin tancs i artilleria pesada. Per això els viatges de Zelenski per mig món, per reposar arsenal, primer aconseguir tancs i ara avions per preparar el que s’ha començat a anomenar «la contraofensiva», que no és ni més ni menys que intentar recuperar el territori ocupat. ¿Hi estan preparats? Putin presumia de poder prendre el país en 15 dies i la realitat és que en 15 mesos no n’ha aconseguit res més que un pessic. Preparem-nos, per tant, per veure més episodis com Bakhmut, o com ho va ser al seu dia Mariúpol. Coneixerem una llista d’enclavaments que conformaran la geografia de l’horror. Comença la contraofensiva. Sense horitzó de pau possible a la vista, no ens preguntem on som. Continuem en guerra.