NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Quina esquerra per a Barcelona?

1
Es llegeix en minuts
¿Quina esquerra per a Barcelona?

Joan Cortadellas

De les enquestes publicades i prohibides es dedueix que dos dels tres candidats amb possibilitats d’arribar a l’alcaldia de Barcelona procedeixen del camp ideològic de l’esquerra i representen les forces polítiques que han governat la ciutat des del retorn de la democràcia amb l’únic parèntesi dels quatre anys de Xavier Trias, que durant anys va presumir d’haver estat pròxim al PSUC i de ser socialdemòcrata. Com ha escrit Joan Tapia, el més probable és que el candidat que quedi per davant governi en solitari, almenys fins al desembre. En aquestes circumstàncies, els disputats indecisos poden acabar inclinant-se entre avui i demà pel vot útil.

Els que volen que continuï al capdavant Ada Colau aparentment ho tenen més fàcil votant-la a ella. La campanya de l’alcaldessa s’ha centrat a fer que aquests electors no veiessin res més que la cara de Trias i la possibilitat que recuperi la vara d’alcalde. Amb aquesta maniobra de distracció ha pretès que no es jutgi el que s’ha fet en aquests quatre anys i molt especialment el que no s’ha fet. Es pretén que el vot útil a Colau torni a ser un xec en blanc.

Notícies relacionades

Els que no volen que segueixi Colau i els és igual a quin preu, optaran per Xavier Trias, que en aquesta campanya no ha volgut que els electors veiessin enlloc la cara de Puigdemont, sense el qual ell ni seria candidat ni tindria la més mínima possibilitat de tornar a l’alcaldia, perquè aquella CiU que va liderar ja no existeix, encara que l’enyorin.

Els sondejos han eliminat aparentment el dilema entre els que podrien desitjar que l’esquerra continuï al capdavant de l’ajuntament però que Colau no sigui alcaldessa. Collboni ha guanyat aquesta partida a Maragall. En aquest dilema de vot útil entre el PSC, Esquerra i Comuns és on s’entaula la batalla final. Qui d’aquests tres quedi per davant podrà plantar cara a Trias pel primer lloc o podrà encapçalar una alternativa en cas que no ho aconsegueixi. I aquí les coses poden dependre d’un grapat de vots dels que en els sondejos continuen sortint a la casella dels indecisos.