Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La democràcia a Amèrica

1
Es llegeix en minuts
La democràcia a Amèrica

La campanya cap a la Casa Blanca ha començat i se’ns pot fer eterna perquè queda més d’un any. En l’horitzó hi ha moltes qüestions obertes, començant per saber si Joe Biden tindrà prou força als seus 82 anys per convèncer una majoria que amb ell el país és molt més estable, obert i plural que durant l’agitat mandat de Trump. Risc i esperança, però això ho veurem més tard; ara l’altra gran pregunta no resolta és si el Partit Republicà es manté lligat a les estridències de Donald Trump o si, per contra, la bretxa que va obrir l’assalt al Congrés pot, per fi, passar factura al partit. 

Notícies relacionades

Amb les files del costat demòcrata resoltes, al bàndol republicà el cicló Trump ja mana en campanya. Malgrat haver sigut l’únic expresident americà processat i condemnat per falsificar documents en el pagament a dues dones a canvi de silenci i de ser el responsable polític de l’assalt al Capitoli, les veus contra ell, ael partit, són escasses. De moment, els processaments han servit per engrandir l’arrogància de Trump i arraconar les poques veus crítiques com Liz Cheney i Mit Romney, que van votar des del seu mateix partit a favor processar-lo. No obstant, els candidats ultraconservadors a qui Trump recolzava en les eleccions a mig mandat tampoc van obtenir bons resultats. ¿Serà suficient per girar full?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

De moment els candidats que poden fer més mal no han fet públic que s’apuntin a la carrera. S’espera que Mike Pence, exvicepresident de Trump, i Ron de Santis, governador de Florida, ho facin aquests dies. El problema és que en aquesta campanya els republicans haurien d’estar pensant no tant com superar Trump, el seu veritable escull, sinó com guanyar Biden. Perquè si al final els que hi arriben, com sembla, són ells dos, esperem que el debat es polaritzi tant per recordar que l’expresident és el principal perill per a la democràcia a Amèrica. I això realment està en joc si Trump torna a la Casa Blanca.