NEWSLETTER

Apocalipsi, turisme i alcohol a Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Apocalipsi, turisme i alcohol a Barcelona

MANU MITRU

Barcelona és terra de contrastos aquesta Setmana Santa, com pot comprovar qualsevol que estigui de guàrdia a la ciutat. Sortir al carrer de bon matí en un barri qualsevol fa fins i tot por. No saps si ets davant d’un episodi de l’apocalipsi a l’estil ‘The last of us’ que s’ha fet real i s’ha emportat tota vida humana o és que han tornat les restriccions de la covid i el «jo em quedo a casa». Ni una cosa ni l’altra, penses després d’acostumar-te a aquesta visió fantasmagòrica, sinó al contrari. És la normalitat de la postpandèmia, que està més viva que mai aquest any i que torna a provocar l'èxode dels veïns cap als llocs del seu esbarjo.

Passejar per les artèries més turístiques, en canvi, és de nou un esport d’alta resistència amb milions d’inscrits. Massificació turística en estat pur en un escenari on l’únic racó per al silenci es troba davant de Flora, el gegant cap blanc de vidre laminat obra de Jaume Plensa situat a l’entrada de La Pedrera. Ni la processó de Divendres Sant que recorre les Rambles està fora de perill del soroll i de les aglomeracions. Cues fins i tot per prendre cafè i dosis d’incivisme per bona part de la ciutat, no només a les concentracions de joves amants de l’etílic al Turó de la Rovira.

Notícies relacionades

Són masses que no entenen d’inflació ni de les vacances més cares dels últims temps. Les ganes de viatjar que tenen després de la covid poden amb tot.

El debat sobre Barcelona i el model turístic és recurrent, però no per vell deixa de tenir rellevància, sobretot en un 2023 electoral i a un mes de les municipals. La ciutat ha de mantenir la condició de destinació internacional de primer nivell. Però l'activitat turística, essencial per a la seva economia, s’ha d’integrar millor a la capital catalana i ser compatible amb el benestar dels ciutadans. Més visitants de qualitat, menys congestió en espai i temps i més repercussió dels ingressos als barris més afectats pel turisme. En l’equilibri hi ha la virtut.