Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El Vallès, a la cursa aeroespacial

El New Space català factura al voltant de 200 milions d’euros i es preveu que en dos anys el sector aeroespacial a Catalunya facturarà 540 milions d’euros

2
Es llegeix en minuts
El Vallès, a la cursa aeroespacial

Malacostumats com estem a mirar en el curt termini, sovint oblidem allò que deia la dita africana: “Si vols caminar molt ràpid, ves-hi sol; però si vols arribar lluny, ves-hi acompanyat”. Les apostes i les inversions més productives i beneficioses per a la societat solen ser les que es couen amb temps, perquè són les que finalment generen canvis virtuosos. Al 2004, un equip de professors i professores de Terrassa, liderats pel director, Jaume Gibert, va aconseguir l’encàrrec oficial de la Generalitat de Catalunya i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de formar, per primer cop a la història de Catalunya, enginyers i enginyeres aeronàutics. Cinc anys després es graduava a la UPC la primera promoció, la llavor d’un sector industrial de gran valor afegit i que ara ja és més que emergent.

Gairebé 20 anys després vam crear el Hub Aeronàutic de Sabadell, que ja ha donat els primers fruits: com l’arribada de l’Escola de Controladors i l’anunci de Celestia Aeroespace, la primera empresa que enviarà nanosatèl·lits a l’espai amb avions, que instal·la a Sabadell la seva seu. Fabricarà 300 nanosatèl·lits cada any i crearà 350 lloc de treball, la major part de caire tecnològic. Aquest ‘hub’, liderat per l’Ajuntament de Sabadell i impulsat per AENA, el Consorci de Zona Franca i la UPC, està treballant per impulsar diferents empreses i institucions catalanes vinculades amb el sector aeroespacial. A Sabadell hem entès perfectament la sort de disposar d’unes instal·lacions com les de l’Aeroport, generadores d’oportunitats i riquesa per a la ciutat i el seu entorn.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Algú pot pensar que això serà pluja d’un dia, que l’exemple és un cas aïllat. Res més lluny de la realitat. Catalunya fa anys que ha apostat pel sector aeroespacial i el Vallès és un gran actiu en aquesta aposta de futur. Segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona, el New Space català factura al voltant dels 200 milions d’euros i es preveu que d’aquí a dos anys el sector aeroespacial a Catalunya facturarà 540 milions d’euros.

Notícies relacionades

‘Enxaneta’ i ‘Menut’, els dos primers satèl·lits del Govern de la Generalitat de Catalunya llançats a l’espai, han estat construïts per una empresa fundada per enginyers i enginyeres formats i graduats al Vallès. Altres estudiants han llançat el coet universitari més potent d’Espanya i ja són el grup de referència de l’Agència Espacial Europea (ESA) per als llançaments de nanosatèl·lits del concurs Cansat. Universitaris aeronàutics del Vallès han creat una ‘start-up’ que està desenvolupant un sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits de baixa òrbita. Investigadors de l’Escola han posat en òrbita uns dispositius únics per estudiar els llamps. Universitaris vallesans van batre el rècord de vol d’un avió solar no tripulat. Fins i tot l’ESA encarrega cada any a la nostra Escola l’organització a Catalunya del concurs de nanosatèl·lits Cansat. I podríem continuar amb molts més exemples.

Aquests vint anys d’història del sector aeroespacial a Sabadell i al Vallès només són la base d’on partim. Tenim tots els elements per a la gran eclosió futura: l’entorn econòmic i industrial més competitiu i actiu del país, la formació dels professionals, el talent que liderarà el sector i les voluntats polítiques. Tres eixos sobre els quals Sabadell i la UPC al Vallès volen construir el pol de la indústria aeronàutica catalana.