NEWSLETTER

Els Lehman Brothers del 2023

És lícit preguntar-se si SVB, Credit Suisse o Deutsche Bank són els hereus del gegant de Wall Street que va caure el 2008

2
Es llegeix en minuts
Escàndol Lehman Brothers 8 Richard Fuld, l’expresident de Lehman Brothers, quan va testificar davant la comissió del Capitoli.

Escàndol Lehman Brothers 8 Richard Fuld, l’expresident de Lehman Brothers, quan va testificar davant la comissió del Capitoli. / REUTERS / JONATHAN ERNST

El fantasma de Richard Fuld continua molt viu. Qui no recorda el financer conegut com ‘el Goril·la’ per les seves conductes agressives i temeràries que van portar a la fallida el banc d’inversió que presidia, Lehman Brothers, el 2008. La desintegració de l’entitat nord-americana, permesa per les autoritats, va desencadenar el pànic en els mercats, va contagiar el sistema bancari i va provocar la crisi financera més important de la història recent.

Vaig viure la crisi en directe i des del seu epicentre, Nova York, on m’havia mudat un any abans com a corresponsal del diari Expansión als Estats Units. La meva casa era a escassos metres de la torre de Lehman, situada a la Setena Avinguda, i cada dia hi passava per davant de camí a la seu del diari, situada llavors a l’edifici del Financial Times.  

A tots ens va sorprendre la vertiginosa caiguda de Lehman, per molt que coneguéssim les seves dificultats i que tres mesos abans assistíssim a la presentació de resultats del banc. Era un 16 de juny i Fuld ja anunciava que els 2.800 milions de dòlars de pèrdues del segon trimestre del seu exercici eren «molt decebedors» i assumia la responsabilitat per això. Encara guardo les notes manuscrites d’aquella presentació, igual que una tassa de cafè amb el logotip del banc.

És inevitable pensar avui en aquells dies, davant les turbulències per les dificultats patides per Silicon Valley Bank als Estats Units, Credit Suisse a Suïssa i Deutsche Bank a Alemanya. Cal preguntar-se si són els Lehman Brothers del 2023.

Notícies relacionades

En principi, la resposta és que no. De fet, les debilitats d’aquestes tres entitats no estan relacionades entre si i el sistema bancari és molt més sòlid que el del 2008. Però, dit això, és evident que han desencadenat la por en els mercats, que tornen a desconfiar de la salut dels grups més febles i temen l’efecte dòmino en un sector que nega la seva fragilitat. Les autoritats han reaccionat ràpid i amb fermesa aquesta vegada, davant el risc per a l’estabilitat del sistema financer, assegurant liquiditat en cas de necessitat i extremant la vigilància.

Però els uns i els altres, per ara, han sigut incapaços de tranquil·litzar uns mercats que potser sobrereaccionin, però que tenen uns dubtes que demostren que el principal problema del sistema financer és la seva falta de credibilitat. Com diu molt bé Albert Sáez, com més criden els bancs que no els passarà res, menys s’ho creu la gent. És imprescindible que el sector i les autoritats aconsegueixin recuperar la credibilitat del sistema financer perquè no sorgeixin els Lehman Brothers del 2023.