Llimona & vinagre

Rafael Amargo: el ‘bailaor’ torna a cridar l’atenció

4
Es llegeix en minuts
Rafael Amargo: el ‘bailaor’ torna a cridar l’atenció

Quan el personatge entra per la porta, l’artista salta per la finestra. El coreògraf i ‘bailaor’ Rafael Amargo (48 anys) ha tornat a ser notícia, però de successos. La setmana passada va ser detingut a l’estació d’Alacant, quan es dirigia a una actuació en un local, acusat d’un suposat delicte de tràfic de drogues. Els agents de la Policia Nacional s’havien traslladat des de Madrid per arrestar-lo, i van acabar ells mateixos protagonitzant un vídeo que es va filtrar a les televisions. S’hi veu Jesús Rafael García Hernández, nom real del que va ser un dia referent del flamenc, repartint puntades de peu i mossegades mentre l’emmanillaven. 

Un jove company de cel·la va explicar després que va estar el temps abans de passar a disposició judicial xisclant. «No ens va deixar dormir, pensava que estava boig. Va estar tota la nit: ‘Eh, deixa’m sortir, jo no he fet res’ i dient que pensava anar-se’n d’Espanya».

La desesperació d’Amargo és perfectament comprensible. Al juny afronta un judici per un càrrec similar, ser el propietari d’un narcopís a la capital i organitzar un negoci de venda de substàncies il·legals de disseny, pel qual se li demanen nou anys de presó. Qui l’hagi vist a sobre d’un escenari mostrant la millor versió del seu art no reconeixerà l’individu d’equilibri trencat que demana a la premsa del cor que li posin un escorta perquè, segons diu, el volen fotre. 

Quatre premis Max, premi Positano Leonide Massine de la dansa, premi de l’Associació de professors de Dansa Espanyola i Flamenco d’Espanya. Nascut a la localitat granadina de Valderrubio, als 11 anys va guanyar el prestigiós Concurs Nacional de Ball de La Unión (1996) i la Copa Pavón dos anys després. Té la Medalla d’Or de les Belles Arts i la Medalla d’Andalusia. Es va formar en teatre i música mentre creixia. Ha innovat, investigat i col·laborat amb creadors de renom, pintors com Luis Gordillo i Esperanza d’Ors, dissenyadors com Duyos, Lorenzo Caprile i Amaya Arzuaga. Ha portat els seus lloats espectacles a la Xina, al Japó i als Estats Units, on va ser alumne de la mítica Martha Graham, i ha sigut nominat a premis per musicals a Londres. Va estrenar ‘El amor brujo’ de Manuel de Falla a les coves de Zugarramurdi, es va inspirar en la Pinta del Vent de Chillida. Ha passejat pel món en formats lliures i revolucionaris les històries de Federico García Lorca, a qui va homenatjar prenent el nom artístic d’Amargo d’un dels seus personatges. ¿Com ha arribat un home amb aquest currículum a aquest pou? Va dir al jutge de guàrdia que només s’acosta a les drogues per a consum propi i fent èmfasi en el fet que no té ni per menjar. Que viatja setmanalment a Alacant pels 200 euros del bolo. «Porto una vida ínfima, a casa dels meus pares. Això és una venjança del meu propietari, per no pagar-li», va relatar després de quedar en llibertat provisional.

L’Amargo dels cartells, que barrejava flamenc i òpera, o jazz, o dansa contemporània arrencant aplaudiments, ha sigut devorat per la seva vida privada i els seus problemes amb la justícia. Amb la mateixa gosadia que el va portar a posar nu per a ‘Interviú’ va remodelar la gala del Carnaval de Tenerife fins a deixar-la irreconeixible, amb Belén Esteban imitant Madonna per exemple, cosa que va despertar les ires del poble i alguna querella. No va estar exempta de polèmica tampoc la seva revisió del Quixot en companyia de La Fura dels Baus. 

Notícies relacionades

En la premsa s’han recollit des dels seus casaments i separacions, a les seves declaracions de bisexualitat i les denúncies per maltractaments a una ballarina i a una altra de les seves col·laboradores. Professor d’expressió corporal de ‘Operación Triunfo’ en una de les seves edicions, s’ha prodigat en ‘realities’ mentre l’abandonava el ‘duende’. Si hi ha vida en la costa avall després de programes com ‘Expedición imposible’ i ‘Top Dance’, Rafael Amargo la troba. Així, el novembre passat va anunciar que pensava pujar contingut eròtic a la plataforma de pagament OnlyFans, i ara asseguren que negocia el rodatge d’una sèrie sobre la seva atribolada vida i la seva peripècia.

La primera detenció per suposadament traficar amb drogues el va agafar el 2020 preparant ‘Yerma’ a Madrid, que penjaria durant dies el cartell sobre que no hi ha localitats. En va haver de retardar l’estrena fins que va sortir amb mesures cautelars i es va animar sobre les taules engrescant el públic: «En aquesta vida s’arreglen les coses cantant i ballant». Li van respondre: ¡olè!